Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Η τελευταία εμφάνιση του Φρέντι Μέρκιουρι...


Η συζήτηση ως προς το πιο συγκρότημα είναι το σημαντικότερο στην ιστορία της μουσικής, είναι ανεξάντλητη και είναι εντελώς υποκειμενική. Για μένα λοιπόν, το μεγαλύτερο γκρουπ που είδε ο πλανήτης είναι οι Queen. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς, ίσως ο σημαντικότερος, είναι ο Φρέντι Μέρκιουρι.

Στις 24 Νοεμβρίου του 1991, η είδηση του θανάτο του ήταν ένα μεγάλο σοκ για κάθε άνθρωπο της μουσικής. Ήταν φυσικά, ήδη γνωστό ότι ήταν πολύ άρρωστος. Δεν υπήρχε επιστροφή. Κάθε γραμμή στο πρόσωπό του ήταν μια πινελιά του θανάτου. Ο άνθρωπος που μπορούσε να διαλύσει μία σκηνή με την ενέργειά του, δεν ήταν πια ο ίδιος. Όμως, ο Φρέντι δεν νικήθηκε από το θάνατο και το AIDS.

Γιατί πολύ απλά, κανείς δεν νιώθει ότι αυτός ο άνθρωπος έφυγε από τη ζωή. Είναι σχεδόν κάθε μέρα μπροστά μας. Στο ραδιόφωνο, στο ίντερνετ. Τώρα εδώ μπροστά σας ακόμα ένα κείμενο αφιερωμένο σ' αυτόν. Είναι παρέα μας όταν μία ομάδα κερδίζει έναν τίτλο, συνοδεύοντας με τη φωνή του τη χαρά όλου του κόσμου όταν ακούει το «We are the champions». Ήταν παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Η τελευταία του εμφάνιση

Ο Φρέντι Μέρκιουρι έφυγε από τη ζωή το 1991. Λίγες μέρες νωρίτερα το συγκρότημα, οι Queen, είχαν κυκλοφορήσει τον τελευταίο τους δίσκο «Innuendo» και ο Φρέντι, αν και σοβαρά άρρωστος και καταβεβλημένος, πάλευε να βοηθήσει την μπάντα. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την τελευταία του εμφάνιση.



fmλδον

Μία μέρα πριν το θάνατό του

Αν και οι φήμες κυκλοφορούσαν για καιρό, ο ίδιος ο Φρέντι Μέρκιουρι ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι πάσχει από AIDS λιγότερο από 24 ώρες πριν φύγει από τη ζωή.


Το πραγματικό του όνομα

Farrokh Bulsara! Αυτό ήταν! Σύμφωνα με το Wikipedia, λίγο μετά από την ίδρυση των Queen (1970) ο «Φρέντι» Μπουλσάρα πήρε το καλλιτεχνικό όνομα «Μέρκιουρι», το ρωμαϊκό αντίστοιχο του αγγελιοφόρου των θεών των αρχαίων Ελλήνων, τον Ερμή. Σύμφωνα με τον Μπράιαν Μέι υπάρχει σχέση με το κομμάτι του Μέρκιουρι My Fairy King από το πρώτο άλμπουμ των Queen. Αυτό περιέχει τον ακόλουθο στίχο: «Mother Mercury, look what they've done to me, I cannot run I cannot hide.» Αφού ηχογραφήθηκε το κομμάτι ο Φρέντι Μπουλσάρα ρωτήθηκε εάν η «Mother Mercury» του τραγουδιού αναφέρεται στην μητέρα του και αυτός απάντησε: «Yes, and from now on I'll be Freddie Mercury».

freddie mercury returns as an optical illusion with queen 06f27f5137 131210010152

Γεννημένος στην... Ζανζιβάρη!

Ο Φρέντι Μέρκιουρι γεννήθηκε στο βρετανικό προτεκτοράτο της Ζανζιβάρης στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στα 7 του χρόνια. Σχολείο πήγε στην Ινδία και φυσικά επηρεάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη μουσική της χώρας. Σε ηλικία 12 ετών έφτιαξε το πρώτο του συγκρότημα, τους «Hectics». Μόλις στα 17 του χρόνια μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αγγλία. Σπούδασε γραφιστική.

tumblr lj8tm2BaGY1qapdec

Στη συνέχεια πειραματίστηκε μουσικά και κατέληξε στους Queen που έμελλε να γράψουν χρυσές σελίδες στην παγκόσμια μουσική. Ο Μέρκιουρι ήρθε μέσω του συμφοιτητή του Tim Staffell σε επαφή με το συγκρότημα Smile. Το τρίο αυτό είχε ιδρυθεί το 1968. Τα μέλη εκτός του Staffell (τραγουδιστής και μπασίστας) ήταν οι Μπράιαν Μέι (κιθάρα) και Ρότζερ Τέιλορ (ντραμς).

Freddie Mercury freddie mercury 13825982 384 500

Το 1969 έγινε τραγουδιστής του συγκροτήματος Ibex από το Λίβερπουλ. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους το συγκρότημα πήρε το όνομα Wreckage. Στις συναυλίες έπαιζαν πολλές φορές το Jailhouse Rock, που αργότερα θα έπαιζαν συχνά και οι Queen. Το 1970 είχε μερικές εμφανίσεις ως τραγουδιστής των Sour Milk Sea. Το διάστημα αυτό οι Smile διαλύθηκαν επειδή ο Tim Staffell τους εγκατέλειψε. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 1970, ίδρυσαν οι Μπράιαν Μέι, Ρότζερ Τέιλορ και Φρέντι Μέρκιουρι δικό τους συγκρότημα, το οποίο ο Μέρκιουρι ονόμασε Queen. Επίσης σχεδίασε και το λογότυπο. Το 1971 προσχώρησε ως τελευταίο μέλος του συγκροτήματος ο μπασίστας Τζον Ντίκον.



Βόρις Καραγιάννης     
mentality
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.