Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Πώς τα θρίλερ επηρεάζουν την υγεία μας;


Είτε θέλεις να πείσεις την παρέα να δει ένα καλό θρίλερ είτε προσπαθείς να αποφύγεις την παρακολούθηση ταινιών τρόμου όπως ο διάβολος το λιβάνι, μπορείς να ανατρέξεις στην επιστήμη για να οπλιστείς με επιχειρήματα.

Απόψε, αρκετές χώρες γιορτάζουν το Halloween, με τρομακτικές στολές, trick or treat και άλλα χαριτωμένα έθιμα, όπως ο μαραθώνιος παρακολούθησης ταινιών τρόμου. Αλλά ακόμα κι αν κανείς, όπως οι περισσότεροι Έλληνες, δεν τιμά τη "Νύχτα όλων των αγίων", το φθινόπωρο όλο και πάνω σε κάποιο θρίλερ θα πέσει, καθώς αυτή είναι η εποχή που παραδοσιακά κατακλύζουν τα σινεμά.

Με αφορμή τις δύο παραπάνω πραγματικότητες, ρίχνουμε μία ματιά στους τρόπους με τους οποίους μία βραδιά κινηματογραφικού ή τηλεοπτικού τρόμου μπορεί να επηρεάσει τους σινεφίλ. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, οι ταινίες τρόμου να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό ή να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, ακόμα και να καταστούν επικίνδυνες για την υγεία;

Σε αυτά τα συμπεράσματα έχουν καταλήξει, μεταξύ άλλων, όπως σημειώνεται σε περσινό δημοσίευμα της Daily Mail, διάφορες επιστημονικές έρευνες, οι οποίες ασχολήθηκαν με τον τρόπο με τον οποίο οι ταινίες τρόμου επηρεάζουν τους ανθρώπους, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Ας τα δούμε αναλυτικότερα.
Ταινία τρόμου ίσον ενισχυμένο ανοσοποιητικό

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Κόβεντρι, παρείχε στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι η παρακολούθηση μίας τρομακτικής ταινίας ενισχύει -έστω και προσωρινά- το ανοσοποιητικό σύστημα.



Οι συμμετέχοντες στη σχετική μελέτη κλήθηκαν να δώσουν αίμα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παρακολούθηση μίας ταινίας τρόμου, σε ένα ήσυχο δωμάτιο. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Stress, έδειξαν ότι τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων των συμμετεχόντων αυξήθηκαν όταν είδαν την ταινία.

Ο αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων συνήθως αυξάνεται ως αντίδραση σε κάποια μόλυνση, ως αποτέλεσμα μίας διαδικασίας η οποία τελειοποιήθηκε μετά από χρόνια εξέλιξης του ανθρώπου, η οποία είναι προσανατολισμένη “ώστε να προωθεί την επιβίωση του ατόμου", σύμφωνα με την ανοσοβιολόγο του UCL, Natalie Riddell.

Αλλά γιατί αυξάνονται όταν παρακολουθεί κανείς ένα θρίλερ; Σύμφωνα με τη Ridell, όταν βλέπουμε μία ταινία τρόμου, ενεργοποιείται το γνωστό ως "flight or fight response", δηλαδή η ψυχολογική αντίδραση του ατόμου, όταν αντιληφθεί ένα ζημιογόνο συμβάν, όταν κάποιος ή κάτι του επιτίθεται ή όταν απειλείται η επιβίωσή του, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται αδρεναλίνη.

Με τη σειρά της, η αδρεναλίνη κινητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Θρίλερ και απώλεια βάρους;

Η αδρεναλίνη αυξάνει παράλληλα τον καρδιακό ρυθμό και τον μεταβολικό ρυθμό του σώματος, την ταχύτητα δηλαδή με την οποία καταναλώνεται η αποθηκευμένη στο σώμα ενέργεια, έτσι βλέποντας ταινίες τρόμου θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε στην απώλεια βάρους.

Πράγματι, στα πλαίσια μίας άλλης μελέτης του 2012, από το Πανεπιστήμιο του Γουεστμίνστερ, όταν μετρήθηκε πόσες θερμίδες έκαψαν οι συμμετέχοντες παρακολουθώντας δέκα κλασικές ταινίες τρόμου, διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο, η παρακολούθηση κάθε ταινίας είχε ως αποτέλεσμα το κάψιμο 113 θερμίδων, οι οποίες ισοδυναμούν με περπάτημα 30 λεπτών.

Για όσους ενδιαφέρονται για τη "δίαιτα των θρίλερ", να σημειώσουμε ότι υπήρξε μία ταινία τρόμου που ξεχώρισε, κάνοντας τους συμμετέχοντες να κάψουν περισσότερες θερμίδες (184) και αυτή ήταν το θρυλικό The Shining.

Η σχέση του horror με το φλερτ

Εκτός, όμως, από... διαιτητικά, τα θρίλερ μπορεί να αποδειχθούν και ιδανικά για όσους αναζητούν την αγάπη, καθώς υπάρχουν στοιχεία τα οποία συνδέουν τις αντιδράσεις κατά τη διάρκεια παρακολούθησής τους με τον βαθμό γοητείας που ασκεί το ένα φύλο στο άλλο.



Ειδικότερα, σε μελέτη του 1986, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Social Psychology, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα χώρισαν 36 άνδρες και 36 γυναίκες φοιτήτριες σε ζευγάρια και τους ζήτησαν να παρακολουθήσουν την ταινία Friday the 13th Part III.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ερευνητών, οι άνδρες διασκέδασαν περισσότερο όταν η γυναίκα που ήταν μαζί τους φοβόταν και λιγότερο όταν η γυναίκα που ήταν μαζί τους έδειχνε να αντέχει τον τρόμο.

Για τις γυναίκες, ωστόσο, ίσχυε ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα, το συμπέρασμα των ειδικών ήταν ότι "οι άνδρες που δεν είχαν ακαταμάχητη εξωτερική εμφάνιση ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν τα σημαντικότερα κέρδη όσο αφορά την έλκυση του αντίθετου φύλου (σεξαπίλ)".
Οι ταινίες τρόμου δεν είναι για όλους

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν πως τα θρίλερ και οι ταινίες τρόμου δεν είναι για όλους τους ανθρώπους, καθώς είναι αλήθεια πως ο φόβος που προκαλούν μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή.

“Οποιασδήποτε μορφής άγχος οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή αδρεναλίνης, η οποία προκαλεί συστολή στα αιμοφόρα αγγεία και κάνει την καρδιά να εργάζεται πιο σκληρά και πιο γρήγορα”, εξηγεί ο Andrew Lockey σύμβουλος ιατρικής εκτάκτου ανάγκης. “Αν κάποιος έχει πρόβλημα καρδιάς, τότε ένα μεγάλο κύμα αδρεναλίνης μπορεί να είναι επικίνδυνο”, προσθέτει.

Επιπλέον, δύο άλλες μελέτες, μία από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ το 2005 και μία από το Πανεπιστήμιο Λέιντεν το 2015, διαπίστωσαν ότι τα θρίλερ μπορούν να αυξήσουν την πίεση του αίματος και την παραγωγή μίας πρωτεΐνης η οποία έχει συνδεθεί με θρόμβους στο αίμα...

http://www.pathfinder.gr/stories/4614655/pos-ta-thriler-ephreazoyn-thn-ygeia-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.