Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

National Geographic: Επιβεβαιώθηκε η ηλικία του Πανάγιου Τάφου


Θεωρείται ως ένας από τους ιερότερους (αν όχι ο ιερότερος) χώρος της Χριστιανοσύνης, ωστόσο έχει περάσει πολλά ανά το πέρασμα των αιώνων: Ο Ναός της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ έχει υποστεί επιθέσεις, φωτιές και σεισμούς, ενώ το 1009 καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε θέτοντας ερωτήματα μεταξύ των σύγχρονων ερευνητών σχετικά με το αν είναι όντως ο χώρος που προσδιορίστηκε ως τάφος του Ιησού Χριστού (Πανάγιος Τάφος) από αντιπροσωπεία που εστάλη από τη Ρώμη πριν από 17 αιώνες.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα επιστημονικών τεστ
που έφτασαν στο National Geographic φαίνονται να επιβεβαιώνουν ότι τα απομεινάρια που βρίσκονται εντός της εκκλησίας είναι όντως τα απομεινάρια του τάφου που είχαν βρει τότε οι απεσταλμένοι της Ρώμης.

Δείγματα ασβεστοκονιάματος που προήλθαν από το διάστημα ανάμεσα στην αρχική, ασβεστολιθική επιφάνεια του τάφου και τη μαρμάρινη πλάκα που την καλύπτει χρονολογήθηκαν γύρω στο 345 μ.Χ. Σύμφωνα με ιστορικά κείμενα, οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν τον τάφο, τον αναστήλωσαν και έχτισαν τον ναό γύρω στο 326 μΧ. Σημειώνεται πως, μέχρι τώρα, τα παλαιότερα αρχιτεκτονικά στοιχεία που είχαν βρεθεί εντός και γύρω του ταφικού συγκροτήματος ανάγονταν στην περίοδο των Σταυροφοριών- δηλαδή ηλικίας όχι μεγαλύτερης των 1.000 ετών.

Αν και είναι αρχαιολογικά αδύνατον να επιβεβαιωθεί πως πρόκειται όντως για τον τάφο του Ιησού του Ναζωραίου, τα νέα στοιχεία δείχνουν πως το ταφικό συγκρότημα χτίστηκε κατά την περίοδο του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Υπενθυμίζεται πως ο τάφος είχε ανοιχτεί για πρώτη φορά μετά από αιώνες τον Οκτώβριο του 2016,
στο πλαίσιο συντήρησης από ομάδα Ελλήνων επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα δείγματα είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών, και τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους παρείχε στο National Geographic η επικεφαλής της ομάδας, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.
 

4 σχόλια:

  1. οποτε δεν αναστηθηκε ο χριστος .
    γιατι ταφος χωρις πτωμα , ταφος δεν ειναι .
    εκτος αν κατι αλλο θαφτηκε εκει το 326μχ .
    ισως καποια αξια αντι-αυτοκρατορικη .

    https://www.youtube.com/watch?v=x2DzL5fBWg8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως λέει το σύμβολο της πίστεως για όσους πιστεύουν

      (Αναστάντα τη τρίτη ήμερα κατά τας Γραφάς και ανελθόντα εις τους ουρανούς) Όσο για τον Φιλόσοφο Λιαντίνη σχόλιο ουδέν.

      Διαγραφή
    2. ειναι σαν τον πινακα που ειναι ο μισος πανω γαλαζιος , και ο μισος κατω καφε, και ο καλλιτεχνης ισχυριζεται οτι εχει ζωγραφισει αγελαδες που βοσκουν σε ενα πρασινο λιβαδι , αλλα το γρασιδι το φαγανε και φυγανε ετσι εμεινε να φαινεται το καφε χωμα στο κατω μισο του πινακα και γαλαζιος ο ουρανος στο επανω μισο .
      ετσι και η θρησκεια , με συμβολισμους εκποιει το τιποτα και το αναγαγει σε μυθικη αξια .

      η συστημικη διαθεση ειναι αυτη που θελει να μαντρωνει καθε πηγαιο .

      η περιπτωση του λιαντινη σε αυτον τον λογο του , εχει τον ρολο σε σχεση με το σχολιο προς το θεμα , οτι αποθανατιζει τον χριστο ως τον πρωτο επαναστατη απεναντι σε μια τυρανικη αυτοκρατορια , με μια σταση αξιοπρεπειας και αυταρκειας που δεν προσεφερε ουτε το ελαχιστο στα σχεδια μιας τοτε αυτοκρατορικης ηγεμονιας .
      προσεφερε την ιδεα και το προτυπο μιας ζωης μη-εξαρτωμενης με τα αυτοκρατορικα ιδεωδη . κατι που και στο σημερα μοιαζει να ειναι απαραιτητο .

      γιατι δεν το ξερω αν το βλεπετε , αλλα αυτο εχει κτιστει και στο σημερα.μια αυτοκρατορια που μεσω αναξιοκρατιας και διαφθορας γκρεμιζει το παλαιο κατεστημενο το οποιο οι ιδιες δυναμεις κρατανε ζωντανο οσο χρειαζεται το σταδιο της μεταβασης στην επομενη βαθμιδα .

      Διαγραφή
    3. Η κριτική και ελεύθερη σκέψη "επιβάλλεται" ώστε και λογικούς συνειρμούς να κάνουμε αλλά και να βγούμε πέρα από τα όποια στερεότυπα που μας συνοδεύουν από την γέννηση μας. Η ελεύθερη βούληση είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που θέλει μεγάλη ανάλυση, θεωρητικά καλά είναι πρακτικά κάπου χωλαίνει. Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση του Λιαντίνη στο συγκεκριμένο βίντεο. Το σχόλιο ουδέν δεν είχε αρνητικό προσδιορισμό.

      Διαγραφή

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)