Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Στους 80 οι νεκροί - Συγκλονιστικές φωτογραφίες από την έρημη γη


Η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για τρίτη μέρα στην Κινέτα και την Καλλιτεχνούπολη, μετατρέποντας κατάφυτες περιοχές και σπίτια σε στάχτη. Ο απολογισμός είναι δραματικός.
Μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί απο τις πυρκαγιές στην Αττική φτάνουν τους εβδομήντα εννιά. Ενώ πριν από λίγο κατέληξε στο νοσοκομείο και ένας από τους τραυματίες, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους ογδόντα.

Οι τραυματίες είναι 186, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έκανε πριν από λίγο, η εκπροσώπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη.Στους τραυματίες υπάρχουν και 9  διασωληνωμένοι, ενώ και 11 παιδιά νοσηλεύονται ευτυχώς όχι σε σοβαρή κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τους αγνοούμενους η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής ανέφερε πως είναι άγνωστος ο αριθμός τους, καθώς υπάρχουν άτομα που επιστρέφουν στο σπίτι τους και τους οικείους τους, αλλά δεν ενημερώνουν τις Αρχές.
 
Αναλυτικά η ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για καταγραφές αγνοουμένων ατόμων. Διευκρινίζεται ότι επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών, ενδεχομένως ανάμεσα στους αγνοούμενους να περιλαμβάνονται και τα άτομα, των οποίων οι σοροί τους έχουν εντοπιστεί, καθώς και άτομα τα οποία έχουν επιστρέψει στους οικείους τους χωρίς να έχουν ενημερώσει για αυτό τις αρμόδιες αρχές.


Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται και σήμερα από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, ανά οικοδομικό τετράγωνο, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα.

Αυτή τη στιγμή η εικόνα που παρουσιάζουν τα σημαντικότερα μέτωπα στα οποία επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαμορφώνεται ως εξής:


Σε αυτό το οικόπεδο βρήκαν 23 άνθρωποι τραγικό θάνατο.
 
- Στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη η πυρκαγιά εξελίσσεται στον ορεινό όγκο και στην κατάσβεσή της επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα και 56 άτομα πεζοπόρο,13 οχήματα ΟΤΑ, 10 βυτιοφόρα οχήματα και 5 μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 6 Ε/Π και 4 Α/Φ.
Στη περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου Αττικής λαμβάνουν μέρος 196 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές και 1 Ε/Π


Σε αυτό το οικόπεδο βρήκαν 23 άνθρωποι τραγικό θάνατο.
Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές:
  • Στο Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας. 
  • Στο Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης. 
  • Στο Κακόπετρο Πλατανιά Χανίων


Σε αυτό το οικόπεδο βρήκαν 23 άνθρωποι τραγικό θάνατο.
 
Στις πυρκαγιές της Αττικής συνδράμουν 64 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Κύπρο καθώς και 2 A/Φ από την Ιταλία, ενώ αναμένεται βοήθεια και από τη Ρουμανία. Οι δυνάμεις αυτές έχουν κινητοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περισσότερες από 2.500 κατοικίες έχουν καταστραφεί σε Μάτι και Ραφήνα και 4.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.



Στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, η φωτιά έχει πλέον δύο μέτωπα, το ένα προς τους Αγίους Θεοδώρους και το άλλο προς Αλεποχώρι. Σημειώνεται, ότι χθες εκκενώθηκαν με προτροπή των τοπικών Αρχών, τρεις οικισμοί στο Λουτράκι (Λεοντάρι, Νέα Πολιτεία και Κατσιβίρι), καθώς και κατασκήνωση στο Αλεποχώρι.



Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα 176 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 37 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες, 3 μηχανήματα του Στρατού, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας υπάρχει και η αρωγή των εναέριων μέσων, 3 ελικοπτέρων και 2 αεροσκαφών.



Παράλληλα, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής, επιχειρούν τώρα 196 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 εθελοντές με 6 οχήματα, 10 υδροφόρες, 5 μηχανήματα του Στρατού και 1 ελικόπτερο.



Σβήναμε τη φωτιά με... λεμονάδες-Δεν είχαμε νερό!
«Κάηκε το μισό μας σπίτι και ολοσχερώς η επιχείρηση του γιου και του εγγονού μας. Ζω εδώ ως μόνιμος κάτοικος από το ’69 και δεν έχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο. Η περιοχή είχε γεμίσει καπνούς, προσπαθούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά με λεμονάδες. Νερό δεν είχαμε» δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γιάννης Πικρός.



Γεμάτος οργή ο Κυριάκος Ιωσηφίδης καταγγέλλει ότι «οι κόποι μιας ζωής πήγαν χαμένοι. Είμαι εδώ και 40 χρόνια στην Κινέτα και ποτέ δεν μας έφεραν νερό. Μας φέρνουν νερό με βυτία. Προσπαθούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά για να σώσουμε τα σπίτια μας και δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε ούτε την βρύση να ρίξουμε έναν κουβά νερό.



Η βασική αιτία της εξάπλωσης της φωτιάς ήταν η έλλειψη νερού». Εμφανώς καταβεβλημένος κι ο Πέτρος Καλκαντζάκος. «Αυτό το σπίτι ίσως να είναι το πρώτο ή το δεύτερο που φτιάχτηκε στην Κινέτα. Ήταν από το ’48 και μετά το ’65 το συντηρήσαμε και το επεκτείναμε.



Μια ζωή, τόσος αγώνας και έγινε στάχτη. Απουσιάζαμε και μας ειδοποίησαν ότι καίγεται το σπίτι μας, αλλά δεν μπορούσαμε να έρθουμε. Είχαν κλείσει οι δρόμοι. Δεν ξέρω ίσως ήταν καλύτερα ίσως χειρότερα. Ευτυχώς που δεν κινδυνέψαμε, δυστυχώς που δεν μπορέσαμε να γλιτώσουμε τίποτε. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε νερό. Τόσα χρόνια πέρασαν και δεν έχουμε ακόμη δίκτυο υδροδότησης».



Σε έλλειψη οργάνωσης και πρόληψης του προβλήματος αναφέρθηκε ο Γιάννης Δημητρίου κάτοικος της περιοχής. «Αυτό το σπίτι το έχτισα με τα χέρια μου εδώ και 40 χρόνια. Τώρα δεν ξέρω τι να κάνω. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ξαναγίνεται. Αυτό που ζήσαμε ήταν απερίγραπτο. Καπνός παντού κι ο κόσμος να βγαίνει στους δρόμους για να φύγει, να γλιτώσει.



Έπρεπε όμως να υπήρχε ένα σχέδιο προληπτικά, μια επιφυλακή αφού πρόκειται για δασική περιοχή. Γνωρίζαμε ότι θα έχουμε ανέμους και έχουμε ξαναζήσει κι άλλες φωτιές» τονίζει ο κ. Δημητρίου και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι νιώθει «σα ναυαγός στο πέλαγος. Είμαστε ανοχύρωτοι».



Κατάκοπη από τη μάχη που έδινε όλη την νύχτα με τις φλόγες η Ασπασία Πιπεράκη Σπυροπούλου δηλώνει ότι «ζήσαμε την κόλαση του Δάντη. Έχω το μαγαζί μου εδώ στην παραλία και παίρναμε νερό από τη θάλασσα για να ρίχνουμε στην φωτιά. Προσπαθούσαμε όπως όπως να την σβήσουμε αλλά πώς; Νερό δεν υπήρχε.



Τόσα χρόνια υποσχέσεις και τίποτε. Τώρα κάηκαν όλα και δεν μας έμεινε τίποτε. Πότε θα ξαναζωντανέψει αυτός ο τόπος; Ο φόβος μας τώρα είναι οι πλημμύρες που θα έρθουν μετά τις πυρκαγιές με τα πρώτα πρωτοβρόχια».

Χωρίς νερό και ρεύμα



Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ η παροχή νερού δεν αναμένεται να επανέλθει πριν από 15 ημέρες, ενώ η κατάσταση στην ηλεκτροδότηση η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, αφού αναμένεται να γίνει σε ένα σε έναν μήνα.



Σύμφωνα με ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ το πρωί της Τρίτης περίπου 7.500 καταναλωτές ήταν χωρίς ρεύμα σε διάφορα σημεία των περιοχών στην ανατολική Αττική που χτυπήθηκαν αλύπητα από τη φωτιά.



Στις περιοχές Μάτι, Νέος Βουτζάς και Ραφήνα έχουν καταγραφεί ζημιές σε συνολικά 50 υποσταθμούς, σε σύνολο περίπου 300 υποσταθμών που τροφοδοτούν την ευρύτερη περιοχή.




Φωτογραφίες: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη, Θανάσης Δημόπουλος,

http://www.topontiki.gr/article/283326/stoys-80-oi-nekroi-sygklonistikes-fotografies-apo-tin-erimi-gi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)