Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Ναρκωτικά. Ένα εφιαλτικό παραμύθι για πληγωμένα παιδιά.


Ο εθισμός είναι ένας τρόπος ζωής που απαιτεί τη σπατάλη χρόνου και ενέργειας για την εθιστική συμπεριφορά. Όλες οι διαστάσεις της προσωπικής και διαπροσωπικής ζωής παραμελούνται και παρακμάζουν. Τα άτομα με εθιστική συμπεριφορά βασανίζονται από συμπτώματα: Άγχους, κατάθλιψης, δυσκολία συγκέντρωσης, δυσκολία χαλάρωσης, ευερεθιστικότητα, διαταραχή ύπνου.

Δυσκολεύονται να χαρούν και να απολαύσουν την καθημερινότητα γι αυτό χρησιμοποιούν τα ναρκωτικά για να απαλλαγούν από την οδύνη και το άγχος μιας άδειας από νόημα ζωής και να δημιουργήσουν μια τεχνητή κατάσταση ευφορίας.
Έμαθαν να αντιμετωπίζουν τα αρνητικά τους συναισθήματα καταφεύγοντας στην εθιστική συμπεριφορά. Πέρα από τον εθισμό δεν έχουν άλλες δυνατότητες διαχείρισης των αρνητικών τους αισθημάτων και βιώνουν το αδιέξοδο και την απογοήτευση. Συνήθισαν να μετατρέπουν τα δυσάρεστα βιώματα σε πόθο για την εθιστική συμπεριφορά. Γεγονός που συνοδεύεται από αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα.

Δεν εξαρτώνται από την ουσία ή την πράξη αλλά από την ευχαρίστηση ή την ευφορία ή την διέγερση ή την ένταση που προκαλεί η εθιστική συμπεριφορά. Εξαρτώνται από την βιωματική κατάσταση και αδιαφορούν για τις παρενέργειες που έχει ο εθισμός σε όλες τις διαστάσεις της προσωπικής τους ζωής.
Η ελεγμένη επανάληψη της συμπεριφοράς πρόσκαιρης ικανοποίησης είναι μια άμυνα ενάντια στην θλίψη που προκαλεί η τριβή με την πραγματικότητα. Η ψυχαναγκαστική, επαναλαμβανόμενη χρήση είναι μια απόπειρα θεραπείας της κατάθλιψης.



 Χαρακτηριστικά Εθιστικής Προσωπικότητας.

- Παρορμητική συμπεριφορά. Δυσκολία αναβολής της ικανοποίησης. Επίμονη αναζήτηση της ευχαρίστησης. Δυσπροσαρμοστικότητα, Κοινωνική απομόνωση-αποξένωση. Ανοχή της παραβατικής συμπεριφοράς. Δυσκολία σύναψης σταθερών και δημιουργικών προσωπικών σχέσεων.

-Δυσκολία προσαρμογής στους κοινωνικούς κανόνες, στόχους και αξίες .

Χαμηλές αντοχές στις αντιξοότητες. Λιγοστές δυνατότητες διαχείρισης του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων και διαπραγμάτευσης με τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Δυσκολία σχεδιασμού και επιδίωξης μακροπρόθεσμων στόχων. Εστιασμός στην ευχαρίστηση εδώ και τώρα.

Ερμηνεία της πραγματικότητας ως άσπρο-μαύρο. Προσέγγιση του όλα ή τίποτα.

Απαισιόδοξη αντίληψη της πραγματικότητας.


Συνεχίζεται..

1 σχόλιο:

  1. Ο καλύτερος τρόπος για να μεταδώσετε την αλήθεια για τα ναρκωτικά είναι μέσα από τα λόγια αυτών που τα έζησαν από πρώτο χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.