Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Περιοχές χωρίς δρόμους και πλατείες


Η άναρχη ανάπτυξη των παραθαλάσσιων περιοχών της Αττικής και η απουσία σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων είναι κατά τους ειδικούς, κρίσιμοι παράγοντες που συντέλεσαν στην τραγωδία. πως επισημαίνουν, η ανορθολογική οργάνωση των περιοχών αυτών συνεπάγεται την απουσία επαρκών οδών διαφυγής, χώρων για τη συγκέντρωση του κοινού και ελεύθερων προσβάσεων προς τη θάλασσα.

Προφανείς είναι σε τέτοιες περιπτώσεις και οι συνέπειες της οικοδόμησης δασικών περιοχών.

«Η πολεοδομική οργάνωση μιας περιοχής δεν είναι κάτι το “θεωρητικό”. Όταν η οργάνωση του χώρου γίνεται με τακτοποιήσεις αυθαιρέτων ή μέσω διαδοχικών εντάξεων στο σχέδιο πόλης της ήδη υφιστάμενης νόμιμης ή παράνομης δόμησης, τότε δημιουργούνται αυτές οι καταστάσεις», εκτιμά ο Γιάννης Πολύζος, ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. «Οι οικισμοί αυτοί δεν έχουν το απαραίτητο απόθεμα χώρου, δεν έχουν σωστό οδικό δίκτυο, ενώ συχνά δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση ανάμεσα στις διαδοχικές ιδιοκτησίες προς τη θάλασσα. Τα προβλήματα αυτά και τα αδιέξοδα που προκαλούν τα αντιλαμβανόμαστε σε σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες».

«Βλέπουμε έναν οικισμό μέσα στο πράσινο, με στενούς δρόμους, χωρίς πλατείες, με ακτογραμμή κατά τόπους δύσβατη. Μια κλασική περίπτωση δασικής περιοχής, που έχει με τα χρόνια μετατραπεί σε ένα μείγμα αστικού και δασικού περιβάλλοντος. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορεί να κάνει πολλά η Πυροσβεστική, χρειάζεται σχέδιο διαφυγής. Αρκεί να σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι ίσως να είχαν γλιτώσει αν υπήρχαν πινακίδες που να έδειχναν τον συντομότερο δρόμο προς την παραλία ή προς ένα ασφαλές σημείο», εκτιμά ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, καθηγητής Δασικών Πυρκαγιών στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πυρκαγιές όπως αυτή θα είναι συχνότερες μέσα στα επόμενα χρόνια. «Πάντα στη χώρα μας είχαμε υψηλές θερμοκρασίες και ανέμους το καλοκαίρι. Έχουμε, επίσης, πλήθος οικισμών μέσα σε δασογενή περιβάλλοντα. Κατά τη γνώμη μου, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη συχνότητα των δασικών πυρκαγιών, δεν ευθύνεται όμως για αυτές. Το ζήτημα είναι πώς θα τις αντιμετωπίσουμε, ιδίως τις “μεγα-πυρκαγιές”. Εκτός από το επιχειρησιακό, υπάρχει και ένα θεσμικό κομμάτι που είναι επίσης σημαντικό. Πρέπει κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των δασικών χαρτών και να γίνει δασολόγιο. Πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αυθαιρεσία μέσα στα δάση, να εφαρμόζονται στην πράξη οι απαγορεύσεις βοσκής μετά από πυρκαγιές».

Όσο για τα αίτια της πυρκαγιάς, ο κ. Δημητρακόπουλος εκτιμά ότι υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση. «Οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές: εξαιρετικά σφοδροί άνεμοι και υψηλή θερμοκρασία. Το δεύτερο μέτωπο ήταν πολύ μεγάλο, διέσχισε τη λεωφόρο Μαραθώνος και έφθασε στις παραλιακές περιοχές. Είναι μια ένδειξη ότι η φωτιά δεν ξεκίνησε από φυσικά αίτια».


http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)