Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Ernesto Che Guevara

 
Πυροβόλησέ με, δειλέ, θα σκοτώσεις απλά έναν άνθρωπο: Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του Ερνέστο Τσε Γκεβαρα πριν σωριαστεί νεκρός από τις σφαίρες ενός βολιβιανού υπαξιωματικού και κατόπιν διαταγής του πράκτορα της CIA Φελίξ Ροντρίγκες.
Ήταν 9 Οκτωβρίου του 1967, όταν ο αεικίνητος επαναστάτης άρχιζε το ταξίδι του προς την αιωνιότητα, παραμένοντας μέχρι και τις ημέρες μας σύμβολο αντίστασης κατά της καταπίεσης και της αδικίας σε όλο τον πλανήτη.

Ταξιδιώτης σε όλη του τη ζωή, ένας άνθρωπος βαθύτατα καλλιεργημένος, πολυπράγμων και ιδεολόγος, αλλά κυρίως ο πρωτεργάτης της χειραφέτησης των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Η προσπάθεια εξαφάνισης όχι μόνο του ίδιου, αλλά και του συμβόλου του υπήρξε υπεράνθρωπη... Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα λείψανά του ανακαλύφθηκαν μόλις το 1997, δίχως όλα αυτά να αγγίξουν ούτε στο ελάχιστο τον μύθο που δημιούργησε ο Τσε Γκεβάρα.


 Περί Εθνικής κυριαρχίας

"Εθνική κυριαρχία σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, το δικαίωμα μιας χώρας να μην δέχεται εξωτερικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά της. Το δικαίωμα ενός λαού να εκλέγει την κυβέρνηση του και να επιλέγει τον τρόπο ζωής που του ταιριάζει περισσότερο, κάτι που εξαρτάται από τη θέληση και μόνο των... ανθρώπων που αποφασίζουν την αλλαγή η όχι των κυβερνήσεων.

Αλλά όλες αυτές οι έννοιες της πολιτικής κυριαρχίας, εθνικής κυριαρχίας είναι ψεύτικες εάν δε συνοδεύονται από οικονομική ανεξαρτησία."


Έναντι επιλόγου ένας στοίχος από τα πολλά τραγούδια που γράφτηκαν προς τιμήν του μεγάλου αυτού επαναστάτη: "Εδώ θα μείνει για πάντα, το ζεστό το πέρασμά σου. Φωτιά που ανάβει η ματιά σου Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα"

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.