Οι παρενέργειες είναι πάρα πολλές, σε όλα τα πεδία. Εκτείνονται ήδη πολύ πιο πέρα από το υγειονομικό κομμάτι αυτής της πανδημίας. Στην οικονομία, στην κοινωνία, στη δημοκρατία, στις ζωές μας. Κι όλα αλλάζουν πια με... ψηφιακούς ρυθμούς, διαμορφώνοντας όχι και τόσο σταδιακά νέες, βαθιές διαχωριστικές γραμμές στην άγνωστη ακόμη «νέα κανονικότητά» μας.
Μια πρώτη απτή απόδειξη για πολλούς απ’ όσους έχουν την τύχη μέχρι σήμερα να διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους είναι η τηλεργασία. Εφαρμογές-υπηρεσίες μαζικών τηλεδιασκέψεων γνωρίζουν στην εποχή του κορονοϊού ημέρες δόξας. Και ήδη, στα μυαλά επιτελικών στελεχών επιχειρήσεων αναδεύονται νέες σκέψεις.
Πρόσφατη έρευνα της αμερικανικής εταιρείας Gartner κατέδειξε ότι ένας στους πέντε οικονομικούς διευθυντές εταιρειών σκοπεύει πια να διατηρήσει τουλάχιστον το 20% του εργατικού δυναμικού του σε μόνιμη τηλεργασία. Προλειαίνοντας το έδαφος, πολλές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ -όπου η ανεργία καλπάζει με πρωτόγνωρους ρυθμούς- ανακοινώνουν πλέον σχέδια μετεγκατάστασης σε μικρότερα γραφεία.
Στην παιδεία, εν τω μεταξύ, η τηλεκπαίδευση αφήνει μοιραία πίσω όσα παιδιά οικογενειών δεν έχουν τους πόρους και τα μέσα για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων. Στο εμπόριο, οι τζίροι από ηλεκτρονικές αγορές έχουν εκτοξευτεί, την ώρα που τα φυσικά καταστήματα έχουν ακόμη κατεβασμένα ρολά ή ξαναλειτουργούν δειλά με πολλούς περιορισμούς.
Οι ψηφιακές συναλλαγές με τις τράπεζες, ακόμη και με τις δημόσιες υπηρεσίες, επεκτείνονται κι αυτές, τουλάχιστον για όσους έχουν τη δυνατότητα και τις τεχνικές γνώσεις να το κάνουν. Και μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, έρχεται και το υπαρκτό πλέον ερώτημα για τα όρια προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην εποχή του κορονοϊού, με δέλεαρ την πιθανή μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα, τους όρους της οποίας ουδείς ακόμη γνωρίζει...
https://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/242798_iogenis-psifiopoiisi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)