Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Γιαούρτι: ποια παραλλαγή του μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση;


Αν αναζητάτε ένα snack το οποίο μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση, μάλλον πρέπει να στραφείτε στο γιαούρτι βανίλια. Σύμφωνα με έρευνα, οι γεύσεις των γιαουρτιών μπορούν να μας φτιάξουν ή να μας χαλάσουν τη διάθεση.

 
Ειδικότερα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Research International, αποκαλύπτει ότι η γεύση και η περιεκτικότητα σε λίπος ενός προϊόντος μπορούν να μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα.
Μια ομάδα ερευνητών από το Wageningen UR Food & Biobased Research στην Ολλανδία, το Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής (BOKU) στην Αυστρία, και το Τεχνικό Ερευνητικό Κέντρο της Φινλανδίας μελέτησε εάν υπάρχουν συναισθηματικές συνέπειες στη κατανάλωση διαφορετικών γιαουρτιών και ποιες είναι αυτές.

Βρήκαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού βανίλιας έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχείς, σε σχέση με άλλες γεύσεις και ότι τα γιαούρτια με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος προκαλούσαν μια θετικότερη συναισθηματική αντίδραση, σε σχέση με τα "πλήρη" γιαούρτια.

Γιαούρτι: ποια παραλλαγή του μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση;
Η ερευνητική ομάδα έδωσε σε 3 διαφορετικές 24αδες συμμετεχόντων από ένα ζευγάρι γιαούρτια για να δοκιμάσουν. Τα γιαούρτια προωθήθηκαν με τον ίδιο τρόπο και ήταν από την ίδια μάρκα, ωστόσο είχαν διαφορά στις γεύσεις και στο περιεχόμενό τους στα λιπαρά. Η ερευνητική ομάδα, κατά τη διάρκεια των δοκιμών, μελέτησε τα συναισθήματα των συμμετεχόντων, χωρίς να τους ρωτά κατευθείαν για τα γιαούρτια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κατά πόσο άρεσε εκ των προτέρων στους ανθρώπους το προϊόν και το ενδεχόμενο να ήταν εξοικειωμένοι με αυτό, δεν είχαν κάποια επίδραση στη διάθεση τους. Ωστόσο, το κατά πόσο τους άρεσε αφού το γεύονταν έπαιζε ρόλο. Ειδικότερα, εάν η γεύση του γιαουρτιού εξέπληττε ευχάριστα ή δυσάρεστα τους συμμετέχοντες, άλλαζε και η διάθεσή τους.

Όσο αφορά τα συγκεκριμένα είδη γιαουρτιού, δεν υπήρχε ιδιαίτερη διαφορά στις συναισθηματικές αντιδράσεις εκείνων που δοκίμασαν γιαούρτι φράουλα και εκείνων που δοκίμασαν γιαούρτι ανανά, αλλά το γιαούρτι βανίλια προκάλεσε μια ισχυρότερη θετική αντίδραση, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες μελέτες ότι ένα διακριτικό άρωμα βανίλιας σε μέρη όπως τα νοσοκομεία και οι αίθουσες αναμονών, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις σχέσεις μεταξύ ασθενών και προσωπικού.

Όσο αφορά την περιεκτικότητα των γιαουρτιών σε λίπος, διαπιστώθηκε ότι τα γιαούρτια με χαμηλότερα λιπαρά προκαλούσαν, γενικότερα, πιο θετικά συναισθήματα.

"Εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι μετρώντας τα συναισθήματα, θα μπορούσαμε να πάρουμε πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα ανεξάρτητα από το αν αρέσουν στους ανθρώπους. Αυτό το είδος πληροφοριών θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για τους κατασκευαστές προϊόντων, δίνοντας τους μια γεύση για πώς μπορούμε υποσυνείδητα να αντιδράσουμε σε ένα προϊόν", δήλωσε σχετικά η Δρ Jozina Mojet, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

http://www.pathfinder.gr/stories/4503356/giaoyrti-poia-parallagh-toy-mporei-na-mas-ftiaxei-th-diathesh/

Lemmy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.