Τελευταίες Αναρτήσεις

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Ο χυμός μύρτιλου βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία


Ο συμπυκνωμένος χυμός μύρτιλου φαίνεται να βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία στα ηλικιωμένα άτομα, όπως διαπίστωσαν βρετανοί επιστήμονες.
Πρόκειται για τα αποτελέσματα μικρής μελέτης που έγινε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Έξετερ. Είκοσι έξι υγιείς ενήλικες, 65-77 ετών, κλήθηκαν να καταναλώσουν 30 ml συμπυκνωμένο χυμό από μύρτιλο καθημερινά για 12 εβδομάδες. Οι 12 έπιναν τον συμπυκνωμένο χυμό και οι 14 εικονικό πόσιμο διάλυμα.Από το δείγμα εξαιρέθηκαν άτομα που δήλωσαν ότι έτρωγαν πάνω από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά και όλοι πήραν εντολή να κάνουν τη συνήθη διατροφή τους.

Πριν και μετά το τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια σειρά γνωστικών τεστ, αξιολογήθηκε με αξονική τομογραφία η λειτουργία του εγκεφάλου τους και μετρήθηκε η αιματική ροή στον εγκέφαλο σε φάση ανάπαυσης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που ήπιαν χυμό μύρτιλου είχαν βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, αιματική ροή στον εγκέφαλο και ενεργοποίηση του εγκεφάλου κατά τη διενέργεια γνωστικών τεστ. Επίσης, προέκυψαν στοιχεία ότι βελτιώθηκε και η λειτουργική
μνήμη τους.

Το μύρτιλο είναι πλούσιο σε
φλαβονοειδή τα οποία με τη σειρά τους έχουν αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες και σ’ αυτά αποδίδουν οι ερευνητές τις θετικές επιδράσεις που παρατήρησαν σε σχέση με τη εγκεφαλική λειτουργικότητα.

Όπως εξηγεί η Δρ Τζοαννα Μποτελ, επικεφαλής Επιστημών Άθλησης και Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, «η γνωστική μας λειτουργία τείνει να φθίνει καθώς μεγαλώνουμε. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η γνωστική λειτουργία είναι καλύτερη στα υγιή ηλικιωμένα άτομα όταν κάνουν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές. Εμείς αποδείξαμε στη
μελέτη μας ότι η κατανάλωση 30 ml χυμού μύρτιλου ημερησίως για 12 εβδομάδες βελτιώνει πράγματι την εγκεφαλική λειτουργία».

Μαίρη Μπιμπή

health.in

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.

Η προτιμηση μας ειναι τα Eλληνικά και όχι τα greeklish.

Δημοσιευουμε κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και την υποστήριξη.