Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Τα ωμέγα λιπαρά οξέα παίζουν ρόλο στο Αλτσχάιμερ.

Μια νέα ενδιαφέρουσα θεωρία σχετίζει τον μεταβολισμό των ωμέγα λιπαρών οξέων με την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ
Ο μεταβολισμός των ω-3 και ω-6 ακόρεστων λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο σχετίζεται με την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε σε ειδικό τεύχος του επιστημονικού εντύπου PLOS Medicine για την Άνοια.

Η νόσος Αλτσχάιμερ που προκαλεί απώλεια βασικών λειτουργιών, όπως η μνήμη και η ομιλία, αναλογεί στο 60%-80% των περιπτώσεων άνοιας, παγκοσμίως, με περισσότερα από 46 εκατομμύρια ανθρώπους να νοσούν σήμερα στη Γη. Μέχρι το 2050 εκτιμάται ο αριθμός των πασχόντων θα έχει φτάσει τα 131,5 εκατομμύρια.

Η «παραδοσιακή» θεωρία

Σήμερα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο βασικός λόγος εκδήλωσης των προβλημάτων μνήμης στους ανοϊκούς ασθενείς είναι η παρουσία δύο μεγάλων μορίων στον εγκέφαλο, της Ταυ και της αμυλοειδούς πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες αυτές έχουν μελετηθεί εκτενώς και έχει διαπιστωθεί ότι αρχίζουν να συσσωρεύονται στον εγκέφαλο έως και 20 χρόνια πριν την απαρχή της νόσου. Όμως, ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν για τον εγκεφαλικό μεταβολισμό μικρών μορίων, που σχετίζονται με την εκδήλωση και την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου και του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ μελέτησαν δείγματα εγκεφαλικού ιστού από 43 άτομα, 57-95 ετών. Συνέκριναν τις διαφορές στα εκατοντάδες μικρά μόρια σε τρεις ομάδες: 14 άτομα με υγιείς εγκεφάλους, 15 που είχαν υψηλά επίπεδα Ταυ και αμυλοειδούς πρωτεΐνης αλλά χωρίς προβλήματα μνήμης και 14 κλινικά διαγνωσμένων με νόσο Αλτσχάιμερ.

Επίσης, εξέτασαν τρεις διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, μια που συνήθως έχει λίγη Ταυ και αμυλοειδές, μια που έχει περισσότερη Ταυ πρωτεΐνη και μια άλλη που έχει περισσότερο αμυλοειδές. Τα κύρια μόρια που ήταν διαφορετικά ήταν έξι μικρά λιπαρά, περιλαμβανομένων των ωμέγα, που άλλαζαν εν αφθονία σε διαφορετικές εγκεφαλικές περιοχές.

Μειωμένα τα ακόρεστα λιπαρά στον εγκέφαλο των ασθενών

Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα ήταν σημαντικά μειωμένα στους εγκεφάλους των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, συγκριτικά με τα υγιή άτομα.

«Αν και πρόκειται για μικρή μελέτη, τα αποτελέσματα δείχνουν έναν σημαντικό και μη αναμενόμενο ρόλο των λιπαρών στην εκδήλωση της άνοιας. Μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, τα κατά τα άλλα ωφέλιμα ω-3 λιπαρά, και ειδικά το DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ), συντελούν στην εξέλιξη της νόσου», εξηγεί η δρ Κριστίνα Λεγκίντο Κουίγκλεϊ, συγγραφέας της μελέτης.



Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.