Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Ανακαλύφθηκαν πέντε νέα υποατομικά σωματίδια στο CERN

Τα νέα βαρυόνια αποτελούνται από δύο «γοητευτικά» και ένα «παράξενο» κουάρκ, τα οποία συγκρατούνται μεταξύ τους από την ισχυρή πυρηνική δύναμη
Πρόκειται για πέντε νέες μορφές του βαρυόνιου Ωμέγα-c οι οποίες θα μπορούσαν να ρίξουν περισσότερο φως στην ισχυρή πυρηνική δύναμη στο εσωτερικό των ατόμων

Οι επιστήμονες του πειράματος LHCb (Large Hadron Collider beauty) του μεγάλου επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ανακάλυψαν πέντε νέα υποατομικά σωματίδια. Τα σωματίδια «κρύβονταν σε κοινή θέα εδώ και χρόνια», σύμφωνα με μία ερευνήτρια.


Πέντε νέες μορφές του βαρυόνιου Ωμέγα-c

Η ανακάλυψη - αν και όχι ανάλογης σημασίας με την εύρεση του σωματιδίου του Χιγκς το 2012 - ρίχνει περισσότερο φως σε μία από τις θεμελιώδεις δυνάμεις του Σύμπαντος, την ισχυρή πυρηνική δύναμη στο εσωτερικό των ατόμων.
Και τα πέντε σωματίδια είναι βαρυόνια, που δημιουργούνται από τους συνδυασμούς τριών κιουάρκ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για πέντε νέες μορφές του βαρυόνιου Ωμέγα-c, η ύπαρξη του οποίου είχε επιβεβαιωθεί πειραματικά το 1994. Από τότε που ανακαλύφθηκε το πρώτο βαρυόνιο Ωμέγα-c, οι φυσικοί υποπτεύονταν ότι υπήρχαν βαρύτερα «αδελφάκια» του, κάτι που επιβεβαιώνεται τώρα με τη νέα ανακάλυψη.

Τα νέα βαρυόνια αποτελούνται από δύο «γοητευτικά» (charm) και ένα «παράξενο» (strange) κουάρκ. Τα κουάρκ συγκρατούνται μεταξύ τους από την ισχυρή πυρηνική δύναμη και ο τρόπος που δουλεύει αυτή, περιγράφεται από τη θεωρία της κβαντικής χρωμοδυναμικής.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=869019

Lemmy
 

1 σχόλιο:

  1. το πρωτο που μου ερχεται στο μυαλο σαν εφαρμογη του οτι προκυψει απο αυτες τις ερευνες , ειναι τα Ray - guns ! :D

    https://media.giphy.com/media/8J5ttmATzHeEw/giphy.gif

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.