Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

H γωνιακή χειλίτιδα


H γωνιακή χειλίτιδα ή γωνιακή στοματίτιδα ή συγχειλίτιδα, είναι μία αλλοίωση στη γωνία των χειλιών που συχνά είναι αμφοτερόπλευρη. Το δέρμα στην περιοχή σκάει και δημιουργεί ραγάδες που σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αιμορραγούν και να δημιουργηθούν έλκη με εφελκίδες.


Αιτιολογία

Ανεπάρκεια σιδήρου, βιταμίνης Β2, ψευδαργύρου

Η γωνιακή χειλίτιδα μπορεί να αποτελεί σύπτωμα κάποιων παθήσεων - δυσφαγία, σιδηροπενική αναιμία, και γλωσσίτιδα στο σύνδρομο Plammer-Vinson.

Απώλεια δοντιών

Η γωνιακή χειλίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα χαμηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος.

Μπορεί να προκληθεί από μικρόβια (συχνότερα από μύκητες).

Επίσης μπορεί να προκληθεί από φαρμακευτικές ουσίες που προκαλούν ξήρανση του δέρματος, όπως και σε πρωτοπαθή υπερβιταμίνωση .
Θεραπεία

Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με τα αίτια. Σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται χρήση τοπικού αντιβιωτικού στην περιοχή για μερικές ημέρες (αν οφείλεται σε βακτηριακή μόλυνση). Περιπτώσεις που οφείλονται σε μυκητιασιακή μόλυνση αντιμετωπίζονται με αντιμυκητιασικές αλοιφές.

Οι περιπτώσεις που οφείλονται σε σύνδρομα ή σε διατροφικές ανεπάρκειες αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση της ουσίας που βρίσκεται σε έλλειψη, όπως βιταμίνη Β12 ή πρόσληψη σιδήρου.


e-dentistry

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.