Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Προς την Αθανασία και την Αιώνια Νεότητα: Ο εκπληκτικός τάφος του Ιουλίου Βερν.

Ο διάσημος Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, ιδιαίτερα γνωστός για τα περιπετειώδη μυθιστορήματά του και τη βαθιά επιρροή του στο λογοτεχνικό είδος της επιστημονικής φαντασίας Ιούλιος Βερν πέθανε από διαβήτη σε ηλικία 77 ετών στις 24 Μαρτίου του 1905 στην Αμιένη της Γαλλίας, όπου και ετάφη στο

Cimetière de la Madeleine.


Δύο χρόνια μετά το θάνατό του, στήθηκε ένα γλυπτό, με τίτλο "Vers l'Immortalité et l'Eternelle Jeunesse" (Προς την Αθανασία και την Αιώνια Νεότητα), πάνω από ον τάφο του. Είναι σχέδιο του γλύπτη Albert Roze -χρησιμοποιεί την πραγματική νεκρική μάσκα του συγγραφέα- το άγαλμα απεικονίζει την σαβανωμένη φιγούρα του Βερν ο οποίος σπάει τον τάφο του και αναδύεται από μέσα του.



Το ομοίωμα έγινε τόσο εικονικό που στο πρώτο τεύχος του περιοδικού επιστημονικής φαντασίας Amazing Stories (πρωτοεκδόθηκε το 1926) και για πολλά χρόνια, ένα σχέδιο της ταφόπλακας του Βερν εμφανιζόταν στον υπέρτιτλό του. Δεδομένης της αναμφισβήτητης επιρροής του συγγραφέα σε όλα σχεδόν τα είδη επιστημονικής φαντασίας (αναφέρεται συχνά ως ο "Πατέρας της Επιστημονικής Φαντασίας", τίτλο που μερικές φορές μοιράζεται με τον Χιούγκο Γκέρνσμπακ και τον Χ. Τζ. Γουέλς) ακόμη και σήμερα, ο τάφος του εξακολουθεί να είναι ένας δημοφιλής τόπος προσκυνήματος για τους τολμηρούς fan του είδους.



atlas obscura 

1 σχόλιο:

  1. κατι μεταξυ του "ταξιδι στο κεντρο της γης " και του " απο τη γη στη σεληνη "
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.