Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Η άνοδος της θερμοκρασίας συντελεί σε αύξηση των διαβητικών.


Η αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη, λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα συντελέσει και σε αύξηση των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2 υποστηρίζουν ολλανδοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open Diabetes Research and Care.

Επιστήμονες του Τμήματος Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Λάϊντεν, με επικεφαλής τον καθηγητή Πάτρικ Ρένσεν, εκτιμούν ότι μία μέση αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος κατά έναν βαθμό Κελσίου μπορεί να ευθύνεται για 100.000 περισσότερα περιστατικά διαβήτη τύπου 2 στις ΗΠΑ.

Η νέα μελέτη

Οι ειδικοί συσχέτισαν διεθνή στοιχεία για τις θερμοκρασίες με στοιχεία για τον διαβήτη και παρατήρησαν ότι μια μέση αύξηση κατά έναν βαθμό Κελσίου αυξάνει τα περισταστικά διαβήτη κατά 0,314 ανά 1.000 κατοίκους. Η δυσανεξία του οργανισμού στη γλυκόζη αυξάνεται κατά 0,17% για κάθε έναν βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Το 2015 περίπου 415 εκατομμύρια ενήλικες έπασχαν από διαβήτη τύπου 2, παγκοσμίως, και αναμένεται να αυξηθούν κατά 55% έως το 2040, φτάνοντας τα 642 εκατομμύρια. Το γιατί συμβαίνει αυτό, αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των επιστημόνων. Η αύξηση της παχυσαρκίας παίζει βασικό ρόλο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα κρύο περιβάλλον ευνοεί την απώλεια βάρους και βελτιώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στα πολύ ζεστά περιβάλλοντα.


Newsroom ΔΟΛ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.