Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

50 χρόνια φορητή αριθμομηχανή: Η εφεύρεση που δεν ήθελε κανείς

Ο Jack Kilby με τον «Cal Tech»
Η φορητή αριθμομηχανή ή το γνωστό κομπιουτεράκι συμπλήρωσε χτες 50 χρόνια ζωής. Ο νομπελίστας φυσικός Τζακ Κίλμπι δεν μπορούσε τότε να φανταστεί τον αντίκτυπο της εφεύρεσής του στην καθημερινή ζωή.

Ο φυσικός Τζακ Κίλμπι πρέπει να «τρελάθηκε» όταν η εταιρεία στην οποία εργαζόταν, η Texas Instruments, σχεδόν αγνόησε την εφεύρεσή του. Το καλοκαίρι του 1958, ο Αμερικανός επιστήμονας την ώρα που οι συνάδελφοί του έκαναν διακοπές, αυτοσχεδιάζοντας με βάση τις γνώσεις και τη φαντασία του, έφτιαξε το πρώτο chip στον κόσμο. Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια μέχρι αυτή η ανακάλυψη να πάρει την οριστική μορφή της και να είναι η πρώτη φορητή αριθμομηχανή ή αλλιώς το γνωστό κομπιουτεράκι.

Το 1959 ο επίσης φυσικός Ρόμπερτ Νόις, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία Fairchild, κατασκεύασε επίσης ένα μικροτσίπ. O Kίλμπι εν τω μεταξύ είχε πάρει τον αριθμό πατέντας 3.138.743. Αργότερα θα του φαινόταν πολύ χρήσιμος μια και έγιναν δικαστικές διαμάχες για την πατρότητα της φορητής αριθμομηχανής. Στο τέλος πάντως έγινε συμβιβασμός.

Το 1982 ο Τζακ Κίλμπι κατατάχθηκε για την εφεύρεσή του δίπλα στους μεγάλους Αμερικανούς συναδέλφους του εφευρέτες, όπως τον Τόμας Έντισον και τους αδελφούς Ράιτ. Το 2000 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής. Ωστόσο στη δεκαετία του 1950 τα «μεγάλα κεφάλια» της πληροφορικής δεν μπορούσαν πραγματικά να εκτιμήσουν την αξία της εφεύρεσής του.

Παχουλό και έξυπνο …

Στις 29 Μαρτίου 1967 ο Αμερικανός φυσικός παρουσίασε στον διευθυντή της Texas Instruments το περίφημο «Cal Tech». Το μικρό μαύρο κουτί από αλουμίνιο ήταν τόσο παχύ όσο ένα λεξικό, ζύγιζε 1,25 κιλά και σίγουρα δεν χωρούσε σε καμία τσέπη. Ωστόσο ήταν φορητό και μπορούσε να δουλεύει με μπαταρίες. Επίσης, ήταν σε θέση να προσθέτει εξαψήφιους αριθμούς, να αφαιρεί, να πολλαπλασιάζει και να διαιρεί. Πιο σύνθετες μαθηματικές πράξεις πάντως δεν μπορούσε να κάνει. Και πάλι πάντως ο ενθουσιασμός των προϊσταμένων του Τζακ Κίλμπι δεν ήταν μεγάλος. Έδωσαν ωστόσο την άδεια στην ιαπωνική εταιρεία Canon να το κατασκευάσει και το 1970 κυκλοφόρησε το Pocketronic. Στην αμερικανική αγορά κόστιζε 400 δολάρια. Στη Γερμανία περίπου 2.000 γερμανικά μάρκα, όσο περίπου ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Οι τιμές πάντως με το πέρασμα του χρόνου έπεφταν και το 1974 κόστιζαν γύρω στα 100 ευρώ. Τα επόμενα χρόνια γνώρισαν μια απίστευτη άνθιση. Οι πωλήσεις στη Γερμανία μόνο το 1999 έφθασαν τα 4,4 εκατομμύρια. Σήμερα βέβαια όλα τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα έχουν αριθμομηχανές. Παρόλα αυτά πέρυσι στη Γερμανία πουλήθηκαν 2,6 εκατομμύρια κομμάτια.

Μια εφεύρεση που άλλαξε πολλά στην καθημερινότητά μας. Ποιος θα μπορούσε σήμερα να φανταστεί ότι θα κάνει λογαριασμούς χωρίς αριθμομηχανή;

Πηγή: skai.gr www.heise.de

https://physicsgg.me/2017/03/30/50-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b7%cf%84%ce%ae-%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b8%ce%bc%ce%bf%ce%bc%ce%b7%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%ae-%ce%b7-%ce%b5%cf%86%ce%b5%cf%8d%cf%81%ce%b5%cf%83/

Lemmy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.