Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Αλοιφή βάζει τέλος στις εξάρσεις της ατοπικής δερματίτιδας


Τέλος στον επώδυνο κύκλο των εξάρσεων της ατοπικής δερματίτιδας βάζει η δραστική ουσία τακρόλιμους, σε μορφή αλοιφής, η οποία είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δερματολογίας, η νέα αυτή θεραπεία απομακρύνει τον κίνδυνο των εξάρσεων, χωρίς παρενέργειες για το δέρμα, ενώ ενισχύει την κερατίνη στιβάδα.

Η ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα, είναι κληρονομικό νόσημα που προσβάλει 1 στους 6 ανθρώπους σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό (φαγούρα), ξηρότητα του δέρματος και εκζεματικές βλάβες (εξάρσεις) που εμφανίζονται κατά περιόδους. Όσο πιο συχνά εμφανίζονται οι εξάρσεις και όσο μεγαλύτερη έκταση σώματος καταλαμβάνουν, τόσο περισσότερο επηρεάζουν την ποιότητα ζωή των ασθενών, μικρών και μεγάλων.

Η ατοπική δερματίτιδα κατατάσσεται δεύτερη στη λίστα με τα επιβαρυντικά νοσήματα για την ποιότητα ζωής των παιδιών, κυρίως λόγω των εμφανών δερματικών βλαβών, του έντονου κνησμού και των προβλημάτων ύπνου που αυτός προκαλεί. Το 50% των παιδιών υποφέρει από ευερεθιστότητα και κακή διάθεση, ενώ στο 60% επηρεάζεται η σχολική τους απόδοση. Επιπλέον 4 στα 10 παιδιά υφίστανται σχολικό εκφοβισμό λόγω της νόσου.

Όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο καθηγητής Δερματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Ιωάννιδης, «η ατοπική δερματίτιδα δεν είναι αποκλειστικά παιδική νόσος. Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως μια σημαντική αύξηση στην επίπτωση της νόσου, κυρίως σε άτομα 20-35 ετών, των οποίων η ζωή αλλάζει σημαντικά. Πολλοί αποφεύγουν πλέον να εκθέτουν το σώμα τους, αλλά και να αθλούνται. Στους ενήλικες, έχει υπολογιστεί ότι το 70% υποφέρει από ψυχολογική πίεση και στο 30% επηρεάζονται σημαντικά οι διαπροσωπικές σχέσεις και η ερωτική τους ζωή».

Ο κ. Ιωαννίδης χαρακτηρίζει την ατοπική δερματίτιδα «έξυπνη» και πολυπαραγοντική νόσο, που εμφανίζεται όταν συνυπάρχει δυσλειτουργία του δερματικού φραγμού ταυτόχρονα με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, πρόκειται χρόνια νόσος και οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε ανάλογα.

Μάλιστα, στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δερματολογίας αναδείχθηκε η σημασία θεραπειών που μπορούν και προστατεύουν, ή ακόμα και να αποκαθιστούν το δερματικό φραγμό (κεράτινη στιβάδα), ειδικότερα για τα άτομα με μέτρια και σοβαρή ατοπική δερματίτιδα.

Όπως εξήγησε η Αλεξάνδρα Κατσαρού-Κάτσαρη, καθηγήτρια Δερματολογίας και υπεύθυνη του Παιδο-δερματολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», «από τα υπάρχοντα φάρμακα για την ατοπική δερματίτιδα, τα κορτικοστεροειδή αντιμετωπίζουν "πυροσβεστικά" την έξαρση μειώνοντας τη φλεγμονή, αλλά ταυτόχρονα έχουν αρνητική επίδραση στο δερματικό φραγμό δηλαδή "αδυνατίζουν" την κεράτινη στιβάδα, ευνοούν την αφυδάτωση της και τη δημιουργία νέας έξαρσης, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούνται για μεγάλα διαστήματα. Παράλληλα δημιουργούν ατροφία της επιδερμίδας και μείωση του κολλαγόνου, παρ’όλα αυτά παρατηρείται σε διάφορες μελέτες ότι η πλειοψηφία των ασθενών τα χρησιμοποιεί διαρκώς για μήνες».

Στόχος πλέον της αντιμετώπισης της ατοπικής δερματίτιδας, είναι όχι μόνο η βραχυπρόθεσμη πυροσβεστική αντιμετώπιση των εξάρσεων, αλλά η απομάκρυνση του κύκλου εξάρσεων που ταλαιπωρούν παιδιά και ενήλικες.

«Εδώ ακριβώς έρχεται μια νεότερη κατηγορία φαρμάκων που κυκλοφορεί διεθνώς, με βασικό εκπρόσωπο την αλοιφή τακρόλιμους, αφού έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους με μέτρια και σοβαρή ΑΔ να ζήσουν με λιγότερες και μικρής έντασης εξάρσεις. Η αλοιφή τακρόλιμους έχει τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις ενός στεροειδούς μέτριας ισχύος, αλλά χωρίς τις ανεπιθύμητες ενέργειές του στο δέρμα. Αντίθετα με τα στεροειδή, η αλοιφή τακρόλιμους ενισχύει την κεράτινη στιβάδα στα άτομα με ΑΔ, αυξάνοντας τα απαραίτητα λιπίδια, δεν επηρεάζει το δερματικό φραγμό και δεν προκαλεί ατροφία και μείωση του κολλαγόνου, απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο νέων εξάρσεων. Ενδείκνυταιγια άτομα με μέτρια και σοβαρή ΑΔ, που χρειάζονται γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα όπως η φαγούρα, το αίσθημα καύσου και η ερυθρότητα, όταν πρέπει να διακοπεί η λήψη στεροειδών», επεσήμανε η κ. Κατσαρού-Κάτσαρη.

Στοιχεία από επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι, η θεραπεία με την αλοιφή τακρόλιμους οδηγεί σε μείωση της φλεγμονής στο μισό χρόνο σε σύγκριση με άλλο φάρμακο της ίδιας κατηγορίας, βοηθώντας τους ασθενείς να επιστρέψουν γρηγορότερα στην καθημερινότητά τους. Αυτό αποδεικνύεται από την σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής σε όλες τις ηλικίες (νήπια από 2 ετών, έφηβοι, ενήλικες).

Να σημειωθεί δε ότι, ένα βασικό όφελος για τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα είναι ότι η τακρόλιμους πέραν της άμεσης δράσης της, έχει ένδειξη να λαμβάνεται και προληπτικά, για την αποφυγή νέων εξάρσεων, με τα πρώτα σημάδια εμφάνισης ερεθισμού στο ατοπικό δέρμα.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν όμως, ότι καλό είναι οι ασθενείς να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν συνεχίσουν μια παλιά αγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή πριν επιλέξουν να την αλλάξουν. Ο δερματολόγος γνωρίζει ποιο φάρμακο είναι κατάλληλο για τον καθένα, και πόσο θα χρειαστεί με στόχο την υποχώρηση των εξάρσεων και την αποφυγή νέων.

health.in.grhttp://health.in.gr/body/news/article/?aid=1500132889

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.