Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ο Τραμπ ακυρώνει τη σύνοδο με τον Κιμ και απειλεί


Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την προγραμματισμένη για τη 12η Ιουνίου σύνοδο με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Ανυπομονούσα να συναντηθώ εκεί μαζί σας» τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος σε επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος και συνεχίζει:

«Δυστυχώς, δεδομένης της απίστευτης οργής σας και της φανερής εχθρικότητας που επιδείξατε στην πιο πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να έχουμε αυτή τη συνάντηση που προγραμματιζόταν εδώ και καιρό (...) H συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί για το καλό των δύο πλευρών, αλλά εις βάρος του κόσμου».

«Αν αλλάξετε γνώμη γι' αυτή την πολύ σημαντική σύνοδο, μη διστάσετε να μου τηλεφωνήσετε ή να μου γράψετε», συνεχίζει σε ειρωνικό ύφος ο Τραμπ και απειλεί ευθέως τη Βόρεια Κορέα σημειώνοντας: «Μιλάτε για την ικανότητά σας στα πυρηνικά αλλά τα δικά μας είναι μεγαλύτερα και ισχυρότερα και ευχαριστώ τον Θεό για το ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να τα χρησιμοποιήσουμε».

Όπως σημειώνει ο Guardian, η αλλαγή στάσης του Αμερικανού προέδρου είναι ξαφνική καθώς σε συνέντευξή του, που μαγνητοσκοπήθηκε την Τετάρτη και μεταδόθηκε στο Fox News το πρωί της Πέμπτης, ο Τραμπ είχε προσφέρει μια παραχώρηση στη Βόρεια Κορέα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να δεχτεί σταδιακό αφοπλισμό, αντίθετα με κορυφαίους αξιωματούχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, οι μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο κατέγραψαν σημαντική πτώση, με τον δείκτη S&P 500 Index να έχει απώλειες άνω του 0,5% σε διάστημα 10 λεπτών.

Νωρίτερα σήμερα η Πιονγιάνγκ είχε επαναλάβει τις απειλές της να αποσυρθεί από τη σύνοδο που είχε προγραμματιστεί προειδοποιώντας ότι είναι προετοιμασμένη για μια πυρηνική αναμέτρηση με την Ουάσινγκτον εφόσον χρειαστεί.

«Ούτε θα εκλιπαρήσουμε τις ΗΠΑ για διάλογο ούτε θα μπούμε στον κόπο να προσπαθήσουμε να τις πείσουμε αν δεν θέλουν να καθίσουν μαζί μας να μιλήσουμε», είχε δηλώσει η υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τσε Σον Χούι, και επέκρινε τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, ο οποίος παραλλήλισε τη Βόρεια Κορέα με τη Λιβύη.

«Δεν μπορώ να κρύψω την κατάπληξή μου όταν τέτοιες βλακώδεις δηλώσεις βγαίνουν από το στόμα του Αμερικανού αντιπροέδρου», είχε προσθέσει η Τσε.




«Κατέστρεψε» το πεδίο πυρηνικών δοκιμών

Σε μια συμβολική κίνηση για αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, η Βόρεια Κορέα ανέφερε ότι κατέστρεψε το πεδίο πυρηνικών δοκιμών της ανατινάζοντας τις σήραγγες που χρησιμοποιούσε στο πεδίο Πούνγκι-ρι -ένα σύμπλεγμα από τούνελ κάτω από το όρος Μάνταπ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας- προκαλώντας την κατάρρευση των εισόδων.

Παρότι δεν είχαν προσκληθεί ξένοι παρατηρητές, οι εκρήξεις έγιναν με «μάρτυρες» 30 ξένους δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία.

Ο Tom Cheshire, ανταποκριτής του Sky News και ένας από τους δημοσιογράφους που προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν την κατεδάφιση, δήλωσε: «Περνούσαμε μέσα από τα βουνά και παρακολουθούσαμε τις εκρήξεις από περίπου 500 μέτρα μακριά. Μετρούσαν αντίστροφα: τρία, δύο, ένα».

«Ήταν μια τεράστια έκρηξη, μπορούσες να το αισθανθείς. Η σκόνη και η θερμότητα ερχόταν προς τα εμάς. Ήταν εξαιρετικά δυνατός ο θόρυβος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με την ενέργεια αυτή ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει να δείξει ότι κάνει πράξη τη δέσμευσή του να δώσει τέλος στις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων πριν από την ιστορική σύνοδο κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντ. Τραμπ, που θα διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, σύνοδος που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί 100%».

The Guardian

Η Πιονγιάνγκ είχε χρησιμοποιήσει το πεδίο Πούνγκι-ρι για έξι πυρηνικές δοκιμές.

Η πιο πρόσφατη ήταν τον Σεπτέμβριο, όταν προκλήθηκε ισχυρότατος σεισμός 6,3 Ρίχτερ που έγινε αισθητός στα σύνορα με την Κίνα. Τότε η Πιονγιάνγκ ισχυριζόταν ότι είχε δοκιμάσει με επιτυχία βόμβα υδρογόνου.


Satellite Image ©2018 DigitalGlobe, a Maxar company via A

Ειδικοί κάνουν λόγο για σημαντική διπλωματική κίνηση της Βόρειας Κορέας, εξηγούν ωστόσο ότι το πεδίο των πυρηνικών δοκιμών δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί έπειτα από έξι πυρηνικές δόκιμες και κατά συνέπεια δεν ήταν χρήσιμο, ενώ μπορεί εύκολα να κατασκευαστεί εκ νέου σε περίπτωση ανάγκης.

http://www.efsyn.gr/arthro/katestrepse-pedio-pyrinikon-dokimon-tis-i-voreia-korea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.