Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Προνοιακά επιδόματα αντί των συντάξεων


Συντάκτης: Τζώρτζης Ρούσσος 
Στο βάθος του ζοφερού μέλλοντος που έχει προδιαγραφεί για τις συντάξεις αλλά και για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης βρίσκεται η μετατροπή των συντάξιμων αποδοχών σε προνοιακό επίδομα.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη, που έχει ορίζοντα μόλις 10 ετών, ανήκει στον πρόεδρο των συνδικαλιζόμενων εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ.

Από το βήμα του 25ου συνεδρίου της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ο Βαγγέλης Θεοδωρίδης κάλεσε τον Ελληνα συνταξιούχο να αγωνιστεί ώστε να προστατεύσει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που του έχουν απομείνει, διαφορετικά, όπως ανέφερε, θα εξελιχθεί σε έναν επαίτη της σύγχρονης εποχής!

«Ο Ελληνας συνταξιούχος καλείται να αποδεχτεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, σε συντάξεις δηλαδή που θα κυμαίνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από 200-700€ και με δακτυλοδεικτούμενους τους λίγους “υψηλοσυνταξιούχους” των 1.000€» ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ΕΤΑΜ, κ. Θεοδωρίδης.

Για τον πρόεδρο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, το σύστημα που έχει επιλεγεί δρα με την εξής λογική: «σκοτώνοντας» τους συνταξιούχους, επιτυγχάνουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

«Οι περικοπές μπορεί να δίνουν ανάσα στο ασφαλιστικό σύστημα, στερούν όμως στους συνταξιούχους το δικαίωμα στη ζωή» ανέφερε σχετικά.

Πάντως ο κ. Θεοδωρίδης επιτέθηκε και στη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος όπου όλα τα ταμεία ενώθηκαν σε ένα, καθώς όπως ανέφερε αποδεικνύεται ότι η σύσταση του ΕΦΚΑ έχει ψυχρά και μόνο ταμειακή σκοπιμότητα με στόχο την περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

«Πάγια και διαχρονική θέση της Ομοσπονδίας μας ήταν και παραμένει η σύσταση και λειτουργία 3 ταμείων: Μισθωτών, Μη μισθωτών και Αγροτών», ανέφερε, κάνοντας λόγο για μια υδροκέφαλη και αναποτελεσματική διοίκηση, που αδυνατεί να λύσει ακόμη και αυτονόητα, όπως ο καθαρισμός των κτιρίων όπου εργάζονται οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ.

Επίσης αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της διαδοχικής ασφάλισης. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν τουλάχιστον 18.000 συνταξιοδοτικά αιτήματα (14.000 αφορούν τον πρώην ΟΑΕΕ), που με το παλαιό καθεστώς θα είχαν λάβει απορριπτικές αποφάσεις και θα είχαν διαβιβαστεί στον επόμενο φορέα προκειμένου να εξετάσει το αίτημα και να απονείμει τη σύνταξη.


Λόγω ενιαίου φορέα όμως, αυτό διοικητικά είναι ασύμβατο (δεν μπορεί ο ΕΦΚΑ να απορρίπτει και να στέλνει το αίτημα στον ίδιο, δηλαδή στον ΕΦΚΑ), με αποτέλεσμα να έχει βαλτώσει η απονομή σύνταξης σ’ αυτούς τους ανθρώπους.

Για τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία ανέφερε ότι είναι μια από τις διαχρονικές παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος και την ευθύνη φέρουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες.
«Τα τμήματα εσόδων των υποκαταστημάτων έχουν υποστελεχωθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μην ασκείται ουσιαστικά έλεγχος» είπε ο κ. Θεοδωρίδης.

Πάντως οι μόνοι έλεγχοι πραγματοποιούνται από την ΠΕΚΑ, όπου υπηρετούν μόλις 40 υπάλληλοι πανελλαδικά.
Αναφέρθηκε στην πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να στελεχωθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία με 1.000 υπαλλήλους, όμως δεν έχει τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ποιοι έχουν εγκλωβιστεί ως προς την απονομή σύνταξης

Υπάρχουν αιτήσεις συνταξιοδότησης που δεν τις ακουμπούν οι υπάλληλοι που έχουν επιφορτιστεί την απονομή.
Αυτές οι περιπτώσεις που ακόμα δεν αντιμετωπίζονται λόγω μη ύπαρξης λογισμικού αφορούν:
α) Αυτές με παράλληλο χρόνο ασφάλισης μεταξύ διαφορετικών Ταμείων (για παράδειγμα ΙΚΑ και ΟΑΕΕ).
β) Αιτούντες προς συνταξιοδότηση οι οποίοι έχουν πολλαπλή ασφάλιση από το 2002 και μετά (δηλαδή δύο τουλάχιστον εργοδότες και περισσότερες από 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα).
γ) Συνταξιούχους αναπηρίας οι οποίοι ζητούν να μετατραπεί η σύνταξή τους σε γήρατος.
δ) Αιτούντες συνταξιοδότησης οι οποίοι είναι εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ.
ε) Αιτούντες οι οποίοι δικαιούνται το επίδομα απολύτου αναπηρίας ή συμπαράστασης κι έχουν λάβει την αρχική τους σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.
στ) Διαδοχική ασφάλιση, όπου ο τελευταίος φορέας δεν είναι υποχρεωμένος για τη χορήγηση σύνταξης.
ζ) Συντάξεις θανάτου από εργατικό ατύχημα ή νέων ασφαλισμένων που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί ή ήταν ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση.

http://www.efsyn.gr/arthro/pronoiaka-epidomata-anti-ton-syntaxeon
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.