Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Πρόταση για διπλές αντικειμενικές αξίες στο τραπέζι


Συντάκτης: Μάριος Χριστοδούλου

Ανοιχτά είναι όλα τα σενάρια για τις τιμές με τις οποίες θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ καθώς στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για την εφαρμογή ακόμη και διπλών αντικειμενικών αξιών. Δηλαδή άλλη τιμή ζώνης να εφαρμόζεται για τις γονικές παροχές, δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων και άλλη, πιο χαμηλή για τον ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα, αν σε μια περιοχή με τιμή ζώνης από 1.100 ευρώ το τ.μ. σήμερα αυξηθεί στα 1.300 ευρώ, η νέα τιμή να ισχύσει για τις αγοραπωλησίες, ενώ ειδικά και κατ’ εξαίρεση για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ να εφαρμοστεί μικρότερη τιμή ζώνης, π.χ. 1.150 ευρώ.

Το σχέδιο για διπλές τιμές ζώνης συζήτησε η ελληνική πλευρά την προηγούμενη εβδομάδα με τους δανειστές, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες άναψαν το πράσινο φως για την εφαρμογή του από τη στιγμή που δεν τίθεται σε κίνδυνο ο ετήσιος στόχος για εισπράξεις 2,65 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Ολα θα κριθούν από τη δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που θα τρέξει αρχές Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιώντας τις αξίες που υπέδειξαν οι εκτιμητές για 10.200 περιοχές της χώρας.

Εάν από τη δοκιμαστική λειτουργία προκύψουν σημαντικές επιβαρύνσεις για ιδιοκτήτες με ακίνητα που βρίσκονται στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες ή σε υποβαθμισμένες περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες των εμπορικών τιμών, τότε μάλλον στο υπουργείο Οικονομικών θα καταφύγουν στο σχέδιο των διπλών αντικειμενικών τιμών.

Μάλιστα, το σχέδιο αυτό θα επιτρέψει τη σταδιακή αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε διάστημα 3ετίας.

Με τον χρόνο των εκλογών να είναι ανοιχτός, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να «φουσκώσει» τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα σταλεί τον Αύγουστο σε 7 εκατομμύρια φορολογουμένους και η εξόφλησή του θα γίνει σε 5 μηνιαίες δόσεις. Εκτιμάται ότι το τοπίο με τις νέες αντικειμενικές θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ενώ βαρόμετρο για τις νέες τιμές ζώνης αποτελεί και ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ακίνητα με αντικειμενική αξία υψηλότερη των 200.000 ευρώ.

Η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων βρίσκεται μέσα στον κατάλογο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης που θα ολοκληρώσει η κυβέρνηση ώς το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που θεωρείται κομβικό για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

http://www.efsyn.gr/arthro/protasi-gia-diples-antikeimenikes-axies-sto-trapezi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.