Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Η επανάσταση δεν μαθαίνεται από τα εγχειρίδια


Οι επαναστάτες, όσοι ξεκινάνε μια επανάσταση, έχουν συνήθως μεγάλο γόητρο στο λαό, μια μεγάλη εξουσία πάνω στο λαό, και μ’ αυτή την εξουσία, μπορούν να κάνουν πολύ καλό, αλλά μπορεί να συμβεί να κάνουν πολύ κακό.


Είμαστε εχθροί, όπως ήμασταν πάντα, κάθε κατάχρησης εξουσίας. Αυτό δεν σημαίνει πως καταφέρνουμε να εμποδίσουμε να διαπράττονται μεμονωμένες καταχρήσεις, να γίνονται σφάλματα. Αλλά η επαναστατική συνείδησή μας δεν ανέχτηκε ποτέ ευθαρσώς ό,τι θα μπορούσε να θεωρηθεί κατάχρηση εξουσίας. Ο αποκλεισμός ή η εκδίωξη από την εξουσία είναι μια κατάχρηση.

Ορισμένοι μηχανορράφοι, όταν αντικαθίσταται ένας σύντροφος σε μια θέση, παραδίδονται σε χίλιες ενδελεχείς υποθέσεις. Θα θέλαμε να δούμε αυτούς τους μηχανορράφους που, όταν ακούνε μια μικρή φράση που δεν είναι μέσα στο Εγχειρίδιο, σκανδαλίζονται, να ασκούν πλήρως την εξουσία, θα θέλαμε να τους δούμε στη θέση μας, θα θέλαμε να δούμε πόση υπομονή, πόση ανεκτικότητα θα ήταν ικανοί να έχουν.

Δεν είναι καθόλου άτοπο να επαναλάβω σήμερα αυτό που είπα όταν ήμουν ένας αμαθής εκείνη την 8η Ιανουαρίου 1959 που κατεβήκαμε από τη Σιέρρα, νικηφόροι. Ένας αμαθής που είχε, στους ώμους του, τεράστιες ευθύνες, με τεράστια εξουσία μέσα στα χέρια. Δεν είναι καθόλου άτοπο να επαναλάβουμε αυτό που είπαμε με την ευκαιρία αυτή, παρόλη την αμάθειά μας: «Θα μπορέσουμε να έχουμε πάντα υπομονή, και όταν η υπομονή θα φτάνει στο τέρμα της, θα ψάχνουμε για περισσότερη υπομονή».

Ας ελπίσουμε πως στο μέλλον, πολλοί λίγοι άνθρωποι, ή και ούτε ένας, δεν θα έχουν την εξουσία που είχαμε στην αρχή της Επανάστασης, γιατί είναι επικίνδυνο άνθρωποι να έχουν τόσο μεγάλη εξουσία. Το πιο σίγουρο πράγμα για τους λαούς μας θα είναι αυτή η ασφάλεια που ανακαλύψαμε μέσα από τη χρήση των μαζικών μεθόδων, η ασφάλεια που αντιπροσωπεύει αυτή η σταθερή θέση, αυτό το ανυπέρβλητο φράγμα που ορθώνουν οι μάζες στους οπορτουνιστές, στους απατεώνες, σε όσους υστερούν σε αρετή, σε όσους υστερούν σε ικανότητες, στους φιλόδοξους, σ’ όσους κάνουν κατάχρηση εξουσίας. Όσο θα κατανοούν οι μάζες πως ένας άνθρωπος που κάνει αυτά τα σφάλματα δεν μπορεί να καθοδηγεί ένα συνδικάτο ή να είναι μέλος του κόμματος, η συνείδηση ενός ολόκληρου λαού, η σταθερή θέση ενός λαού θα είναι ένα ανυπέρβλητο φράγμα.


Φιντέλ Κάστρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.