Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ransomware (κακόβουλο λογισμικό) ζητά από τα θύματά του να το διαδώσουν

«Πονηρό» ransomware ζητά από τα θύματά του να το διαδώσουν . Η φαντασία των δημιουργών κακόβουλου λογισμικού είναι αστείρευτη.
Το ransomware αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους χρήστες του διαδικτύου σήμερα, ενώ εκτιμάται ότι ο τζίρος των δημιουργών τέτοιου κακόβουλου λογισμικού αγγίζει τις αρκετές χιλιάδες δολάρια ετησίως.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ως ransomware περιγράφονται εκείνα τα προγράμματα που έχουν αναπτύξει κυβερνοεγκληματίες, με στόχο να αποσπάσουν χρήματα από ανυποψίαστους χρήστες υπολογιστών ή φορητών συσκευών. Άπαξ και μολύνει ένα σύστημα, το κακόβουλο λογισμικό αυτού του τύπου μπορεί είτε να το κλειδώσει ολοσχερώς είτε να κρυπτογραφήσει τα αρχεία που βρίσκονται στις διάφορες συνδεδεμένες σε αυτό μονάδες αποθήκευσης, απαιτώντας στη συνέχεια λύτρα από το χρήστη.



Τι γίνεται όμως εάν κάποιο θύμα ransomware δεν μπορεί να πληρώσει τους hackers; Οι ψηφιακοί… αετονύχηδες δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν. Για παράδειγμα, οι δημιουργοί του ransomware PopCorn Time, που δανείζεται το όνομά του από την δημοφιλή εφαρμογή streaming περιεχομένου, παρέχουν στα θύματά τους και ένα εναλλακτικό τρόπο για να ανακτήσουν τα αρχεία τους, ακόμα κι αν δεν μπορούν να πληρώσουν: Τους ζητούν να συμβάλουν στη διάδοση του κακόβουλου λογισμικού, στέλνοντας συνδέσμους προς αυτό σε άλλους ανυποψίαστους χρήστες!

Επειδή λοιπόν ενίοτε οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται αδίστακτοι, ειδικά όταν βρίσκονται σε πανικό, να ελέγχετε πάντα τους συνδέσμους που σας στέλνουν φίλοι και γνωστοί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή των social media.

Ποτέ δεν ξέρει κανείς, ποιος… του τη φυλάει!


http://www.safer-internet.gr/ransomware-zita-apo-ta-thumata-tou-na-to-diadosoun/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.