Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Η βιταμίνη Β φαίνεται να μειώνει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας

 
Μάντσεστερ, Ηνωμένο Βασίλειο
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β σε υψηλές δοσολογίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα
συμπτώματα της σχιζοφρένειας, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Medicine.


Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ψυχολογίας και Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με επικεφαλής τον Τζόζεφ Φερθ, μελέτησε όλες τις διαθέσιμες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σχετικά με τις επιπτώσεις των βιταμινών πάνω στα συμπτώματα των ασθενών με σχιζοφρένεια.

Η πρώτη αυτή μετα-ανάλυση, συμπεριέλαβε 18 κλινικές μελέτες που αφορούσαν συνολικά 832 ασθενείς, οι οποίοι έκαναν
θεραπεία με αντιψυχωσικά φάρμακα.

Σε υψηλές -αλλά όχι σε χαμηλές- δόσεις οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β6, Β8 και Β12) ήταν πολύ αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων αρκετών ασθενών, αν και όχι όλων. Επίσης, όσο πιο έγκαιρα είχε ξεκινήσει η λήψη των βιταμινών μετά τη διάγνωση της ασθένειας, τόσο μεγαλύτερο το όφελος για τον ασθενή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι και ορισμένα αμινοξέα δρουν θετικά στην περίπτωση της σχιζοφρένειας. Από τη συγκεκριμένη ψυχική πάθηση πάσχει περίπου το 1% του πληθυσμού, παγκοσμίως. Οι υπάρχουσες θεραπείες βασίζονται στα αντιψυχωσικά φάρμακα. Μετά από μερικούς μήνες φαρμακοθεραπείας, οι
ασθενείς εμφανίζουν ύφεση των συμπτωμάτων, κυρίως των ψευδαισθήσεων και παραισθήσεων, αλλά το 80% υποτροπιάζουν μέσα σε μια πενταετία. Γι' αυτό, οι επιστήμονες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις και συμπληρωματικές θεραπείες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.