Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Βρέθηκε έμβρυο σε θαλάσσιο συγγενή των δεινοσαύρων.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Dinocephalosaurus που δεν έκανε αβγά αλλά γεννούσε... παιδιά
Το 2008 εντοπίστηκαν στην Νότια Κίνα τα απολιθώματα ενός παράξενου θαλάσσιου όντος που έλαβε την ονομασία Dinocephalosaurus. Ηταν ένα πλάσμα που ζούσε πριν από περίπου 245 εκ. έτη δηλαδή πριν την εμφάνιση των δεινοσαύρων στον πλανήτη.

 
Το ον αυτό είχε μήκος 3-4 μέτρα με πολύ μικρό σώμα και τεράστιο λαιμό που είχε μήκος περίπου δύο μέτρα! Ο Dinocephalosaurus ανήκε στα Αρχοσαυρόμορφα, μια οικογένεια ζώων στην οποία ανήκουν οι κροκόδειλοι, οι δεινόσαυροι και τα πτηνά. Όλα τα είδη αυτής της οικογένειας αναπαράγονταν με αβγά.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ που μελετούσαν τα απολιθώματα του Dinocephalosaurus εντόπισαν μέσα στα τοιχώματα της θωρακικής κοιλότητας ένα μικρότερο ον. Επικεντρώθηκαν στην μελέτη του όντος για να διαπιστώσουν αν επρόκειτο για το τελευταίο γεύμα του Dinocephalosaurus πριν χάσει την ζωή του. Οπως αναφέρουν στην δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Communications» οι ερευνητές το ον αυτό δεν ήταν κάποιο θήραμα αλλά ένα έμβρυο!

 
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι την στιγμή που ο Dinocephalosaurus πέθανε το έμβρυο είχε ανάπτυξη περίπου 50 εκατοστών. Η ανακάλυψη ανατρέπει τα δεδομένα την αναπαραγωγική διαδικασία της οικογένειας των Αρχοσαυρόμορφων και μπορεί να ρίξει νέο φως στην εξέλιξη των ειδών της οικογένειας.

science/biology
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.