Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Το παράσημο.


Είναι του γραικύλου οι θεοί ίδιοι με του ραγιά; Είναι ομοούσιοι ή ομοιούσιοι. Ξέρει κάποιος τραχύς Λατίνος να μας διαφωτίσει επί του θέματος, ή θα πρέπει να συγκαλέσουμε πάλι την Α’ Οικουμενική Σύνοδο; Παράσημο λοιπόν o Μοσκοβισί. Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικος! Τι θυσία έκανε ο Μοσκοβισί για την Ελλάδα; Πήγε στο Αλβανικό; Εσκαψε σαράντα χωράφια και μοίρασε το γέννημα στους φτωχούς;

Τι είναι ο Μοσκοβισί; Πάλι καλά που δεν ζει ο Ατταλός ο Τρίτος να του κληροδοτήσει πεσκέσι την Πέργαμο! Ποια μνημόνια; Ποια 99 χρόνια; Παραχωρείς την Ελλάδα προικώο στον Οθωνα τον Σόιμπλε και καθαρίζεις. Με τους κολίγους. Τους κάνεις ραγιάδες και ησυχάζεις.
 
Μόνον που σε προδίδουν τα τελετουργικά σου. Εκεί που κρέμαγαν οι καπεταναίοι τ’ άρματα, κρεμάμε εμείς τα παράσημα που απονέμουμε στον Μοσκοβισί. Ως άλλοι βλαχοσυμπέθεροι της ελεεινής μορφής.

Και, σκύψε - σκύψε, γονάτισε - γονάτισε, κλαψούριζε - κλαψούριζε, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι το γεγονός της παρασημοφόρησης του Μοσκοβισί πέρασε στην κοινή γνώμη ανεπαισθήτως – ως κάτι το λογικό, το ευπρεπές, το καλώς καμωμένο. Ουδείς Δημοσθένης αντέλεξε, μόνον κανα - δυο Θερσίτες.


Για άλλη μια φορά κοπαδηδόν και κατά την Καβάφεια περιγραφή «σωστά συντάξαμε το ψήφισμα», «εις ωραία ελληνικά να είναι» και βάστα το στερεότυπο για ώρα ανάγκης. Αμα λάχει, αλλάζουμε το όνομα του Μοσκοβισί με το όνομα του Σόιμπλε και είμαστε και πάλι ωραίοι. Κι αν τυχόν ο Σουλτς επικρατήσει, το όνομα του Σουλτς χαράζουμε στο ψήφισμα και στον βωμό, τον Σουλτς στεφανώνουμε στην κεφάλα με κάνα κότινο απ’ το Μοναστηράκι – και πάλι ωραίοι είμαστε!


Διότι εμείς είμαστε ραγιάδες- ξεφτέρια και έξυπνοι γραικύλοι, για χάπατα τους έχουμε τους Φραγκόσυρτους. Τους δίνεις χίλιους να τους κάνουν μια χαψιά και τρως κι εσύ άλλους τριακόσιους. Ετσι πορεύεται ο ντουνιάς, έτσι αρμενίζει ο κόσμος. Μόνον να παιανίζει ο ύμνος εις την Ελευθερίαν (αλλιώς θα κατεβεί ο Μπάυρον από τους ουρανούς και θα μας αφαλοκόψει).

Αλλά, αν ο κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασημοφόρησε τον Γάλλο της Λεγεώνας των Ξένων με τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικος, γιατί ο Τσίπρας δεν τον παρασημοφόρησε κι αυτός με τον Αητό των Μαυροσκούφηδων του ΕΑΜ;
Άλλωστε, όλοι εμείς και σύνολος ο ελληνικός λαός, επίσης παρασημοφορημένοι είμαστε! Με το παράσημο της Ανοιχτής Παλάμης…


                  
enikos
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.