Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Το μυστικό εμπόριο των νεαρών χιμπατζήδων


Ένα μωρό χιμπατζή, που αιχμαλωτίστηκε στη ζούγκλα της Δυτικής Αφρικής, είναι περιζήτητο ως κατοικίδιο ζώο στην Ασία. Κάθε ζώο "πιάνει" στη μαύρη αγορά περισσότερα από 10.000 δολάρια.

Ένα τραγικό στοιχείο, που δεν γνωρίζαμε, είναι ότι κάθε αιχμαλωσία μωρού συνεπάγεται τη δολοφονία πολλών ενήλικων ζώων.  Για να καταφέρουν οι παράνομοι θηρευτές να αιχμαλωτίσουν το μικρό αναγκάζονται να σκοτώσουν τη μητέρα και τον πατέρα του άτυχου μικρού, καθώς θα κάνουν τα πάντα να προστατεύσουν το παιδί τους, μέχρι τέλους. Συχνά, ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τα δέκα ζώα, καθώς όλη η οικογένεια έρχεται να υπερασπιστεί το μικρό.

Το ρεπορτάζ του BBC που αποκάλυψε την παράνομη αυτή πρακτική με τις τραγικές συνέπειες για το ήδη υπό εξαφάνιση είδος των χιμπατζήδων είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας, που μάλιστα οδήγησε στην εξάρθρωση ενός δικτύου διακινητών και στη διάσωση ενός νεαρού χιμπατζή.

Εκτιμάται ότι 3.000 μεγάλα πιθηκοειδή, συμπεριλαμβανομένων των ουραγκοτάγκων, γοριλλών και χιμπατζήδων, εκλείπουν από την άγρια φύση κάθε χρόνο, ως αποτέλεσμα του παράνομου εμπορίου, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, είτε για να πωληθούν ζωντανοί, είτε γιατί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή γιατί πέθαναν σε αιχμαλωσία. Περίπου τα δύο τρίτα των ζώων που χάνονται είναι χιμπατζήδες – είδος υπό εξαφάνιση.

Συγκεκριμένα, οι δυτικοί χιμπατζήδες, σαν το μωρό που απελευθερώθηκε στο Αμπιτζάν, κρίνονται ως ιδιαίτερα ευάλωτοι και κατηγοριοποιούνται ως άκρως απειλούμενο είδος. Ο συνολικός πληθυσμός δεν ξεπερνά τα 65.000 άτομα, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι είναι πολύ μικρότερος.

Δείτε το ρεπορτάζ του BBC.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.