Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες ήταν λιγότερα γιατί ήταν λιγότερα τα τεστ που έγιναν. Αυτό μπορεί να το μάθετε στα social media ή να το ακούσετε κατά τύχη στην τηλεόραση, όμως δεν θα σας το πει επισήμως κανείς. Όπως δεν θα σας πει ποιος είναι ο δείκτης θετικότητας, δηλαδή η διασπορά του νέου ιού στην κοινότητα, ποιες είναι οι προβλέψεις για τη διάχυση της πανδημίας, πόσο ακόμη αντέχει το σύστημα υγείας.
Όπως μέχρι πριν από λίγες μέρες διέψευδαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο lockdown, όπως δεν δίνουν στη δημοσιότητα της εισηγήσεις των ειδικών, όπως δεν ενημερώνουν για το σκεπτικό των αποφάσεων που παίρνουν και για το χρονοδιάγραμμα που επιλέγουν.
Το κράτος έχει τα data. Τόσο για την πραγματική κατάσταση σχετικά με την πανδημία όσο και για την πραγματική εικόνα στα νοσοκομεία. Εμείς δεν ξέρουμε τίποτα. Προσπαθούμε να μάθουμε και να καταλάβουμε. Άλλα τα υποθέτουμε και άλλα τα διαισθανόμαστε. Αλλά, θεσμικά, κανείς δεν θα απαντήσει στις απορίες μας:
Γιατί τέτοιο κακό στα γηροκομεία; Δεν εφαρμόζονται πρωτόκολλα; Δεν ελέγχονται συνεχώς οι εργαζόμενοι; Αληθεύει ότι στα Γιάννενα και σε άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας την πάτησαν από τις βιομηχανίες τροφίμων; Και αν ναι, τι συμβαίνει εκεί; Δεν ελέγχεται η τήρηση των μέτρων προστασίας; Γιατί όσοι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη Βουλή, εργαζόμενοι και πολιτικοί, κάνουν δωρεάν τεστ όποτε θέλουν και οι υπόλοιποι πολίτες είναι λιγότερο ίσοι;
Η διαχείριση τη υγειονομικής κρίσης γίνεται από την αρχή με όρους απόλυτης αδιαφάνειας, συσκότισης, παραπληροφόρησης και αυταρχισμού. Η κρυψίνοια πάνω ευνοεί την καχυποψία κάτω. Δεν είναι εύκολο να έχει κανείς εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση - πολιτεία που ψεύδεται, αντιφάσκει, αποκρύπτει, αυτοαναιρείται. Και αυτή είναι μια εξήγηση για την απήχηση των θεωριών συνωμοσίας σε κομμάτια του πληθυσμού που είναι ευάλωτα στον ανορθολογισμό.
Χθες αποφασίστηκε lockdown στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, ενώ το Σάββατο δεν υπήρχε ειδική πρόνοια για τις δύο αυτές περιοχές. Γιατί; Η εύλογη απάντηση είναι ότι αυτή η ασυναρτησία οφείλεται στο ότι έχουν χάσει τον έλεγχο και για αυτό κάνουν σπασμωδικές κινήσεις. Η ερμηνεία όμως δεν μπορεί να είναι πλήρης αν δεν συμπεριλάβει τη βεβαιότητά τους ότι δεν χρειάζεται να λογοδοτήσουν ούτε θα κληθούν να το κάνουν.
Το κράτος έχει τα data. Και δίνει όσες και όποιες πληροφορίες θέλει. Μέλη της επιτροπής επιστημόνων λένε από δω και από κει ό,τι μπορούν και θέλουν αλλά, θεσμικά, η ενημέρωση είναι απολύτως ελεγχόμενη, όπως συμβαίνει στην Κίνα. Η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να δώσει στη δημοσιότητα ακόμη και τα πρακτικά των εισηγήσεων των λοιμοξιολόγων, την ώρα που ορισμένοι εξ αυτών δηλώνουν δημόσια πως άλλα προτείνει και άλλα γίνονται με την κυβέρνηση ωστόσο να επικαλείται για τις αποφάσεις τους επιστήμονες.
Και αν κανείς διαμαρτυρηθεί για το σκοτάδι που έχει πέσει στην ενημέρωση μπορεί να θεωρηθεί αρνητής και να του κουνήσει το δάχτυλο ο Ν. Χαρδαλιάς που κάνει καμπάνια για την υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές ως Nick Hard - όπως, παιχνιδιάρικα, τον γράφουν στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)