Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Σενάρια τύπου Γουχάν και σενάρια εκλογών

 

Θοδωρής Καραγιαννίδης

Όλο και περισσότεροι ειδικοί ζητούν αυστηροποίηση του lockdown, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι στο έλεος της πανδημίας μετά από τρεις εβδομάδες σε καραντίνα χωρίς προφανή εξήγηση, οδηγεί σε απελπισία τους επιστήμονες που στρέφουν το βλέμμα τους στην Κίνα.

Το ταμπού έχει σπάσει και πλέον ακούμε λοιμωξιολόγους και καθηγητές να μιλούν ανοιχτά για το μοντελο της Γουχάν, όπου μπορούσε κανείς να βγει για ψώνια μια φορά την εβδομάδα και οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούσαν παρά μόνο αν ήταν εφικτή η λειτουργία τους εξ αποστάσεως. Σήμερα η Κίνα έχει επιστρέψει σε ανάπτυξη και αυτό είναι βασικό επιχείρημα όσων υποστηρίζουν πιο σκληρά μέτρα τώρα για ένα 15ήμερο προκειμένου να μη σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη υγειονομική κρίση που σε συνδυασμό με την ύφεση και την αδυναμία του συστήματος υγείας γίνεται εκρηκτική..

Την ώρα που οι ειδικοί μας προσκαλούν στην Γουχάν, η κυβέρνηση μας μιλά για τα Χριστούγεννα, Πρώτος ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης (αυτός που πήρε τις αρμοδιότητες του Αδ. Γεωργιάδη) άρχισε να περιγράφει τη σταδιακή άρση του lockdown (πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανικό εμπόριο, στο τέλος η εστίαση) και μετά τον "άδειασε" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας (σύνηθες) όταν οι αριθμοί των καθημερινών θανάτων συνέχισαν να σκεπάζουν την κυβερνητική προπαγάνδα.

Η διάθεση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να κινηθεί η αγορά έστω για δέκα μέρες τα Χριστούγεννα, από τις 15 και μετά. Μα να ανοίξουν και τα εμπορικά κέντρα; Στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπό τον Σ. Τσιόδρα ούτε να το διανοηθούν δεν μπορούν. Αλλά και στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν μπορούν να διανοηθούν ότι η κοινωνική καταστροφή που έχει ήδη ξεκινήσει πάνω στα ερείπια του ΕΣΥ και της οικονομίας μπορεί να έχει πολιτικό κόστος που σύντομα θα καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις, ανεξάρτητα από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσει κεφάλι ή όχι. 

Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, στο Μέγαρο Μαξίμου συζητούν για εκλογές. Περιμένουν το εμβόλιο για να οργανώσουν το σχεδιασμό τους αλλά έχει ήδη αποφασιστεί ότι αν η πανδημία το επιτρέψει, θα στηθούν κάλπες το φθινόπωρο του 2021, μακάρι και νωρίτερα. Η σκέψη είναι αυτή: Ο,τι προλάβουν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.