Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Πώς το κοινωνικό μέρισμα 2020 έγινε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα... εις διπλούν

  

Από τη μέρα των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της βουλής για έκτακτη ενίσχυση στους πιο ευάλωτους, καλλιεργήθηκε από πολλά μέσα η εικόνα για κοινωνικό μέρισμα και όχι έκτακτο επίδομα. Τελικά όπως ανακοινώθηκε σήμερα η ενίσχυση παίρνει τη μορφή διπλού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους δικαιούχους με τη δόση του Δεκεμβρίου.

Από νωρίς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τον επικεφαλής Χρήστο Σταϊκούρα είχε προλάβει να επικοινωνήσει ότι τα χρήματα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή δεν θα είναι κοινωνικό μέρισμα αλλά έκτακτη ενίσχυση των πιο αδύναμων και οι οποίοι δεν ενισχύθηκαν από το κράτος την περίοδο της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, πριν μέρες ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας είχε πει "Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έκτακτη ενίσχυση των ανέργων, των χαμηλών εισοδημάτων και των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως τις προηγούμενες χρονιές, στα τέλη Δεκεμβρίου, δηλαδή για κοινωνικό μέρισμα". Είχε καταφέρει δηλαδή να ψαλιδίσει τις όποιες ελπίδες ορισμένων τονίζοντας πως σε σύγκριση με πέρσι που δόθηκε κοινωνικό μέρισμα, φέτος είμαστε εν μέσω πανδημίας και βαθιάς ύφεσης.



Προφανώς και η κυβέρνηση, αν δεν βίωνε όχι μόνο η χώρα αλλά, ολόκληρος ο πλανήτης, τις συνέπειες αυτής την καταστροφικής πανδημίας, σχεδίαζε όπως και πέρσι, να χορηγήσει κοινωνικό μέρισμα που θα γίνονταν μέσω αιτήσεων στο koinonikomerisma.gr.

Κάπως έτσι λοιπόν το κοινονικό μέρισμα 2020 μετατράπηκε σε διπλή δόση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους δικαιούχους. Συγκεκριμένα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση αφορά 482.335 ευάλωτους πολίτες οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά. 

Υπενθυμίζουμε ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:
Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.