Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Οι θεσμοί «στήνουν μπλόκο» για το ΚΕΑ του 2018


Πριν ακόμα ξεκινήσει η φετινή, καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε όλη τη χώρα, έρχονται οι θεσμοί και εγείρουν θέμα για την χρηματοδότηση του… 2018. Ουσιαστικά, με το ΔΝΤ να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις νέες απαιτήσεις, οι θεσμοί πιέζουν από τώρα για να αποδεχτεί η κυβέρνηση περικοπές και παρεμβάσεις σε προνοιακά επιδόματα, με στόχο να υπάρξει εξοικονόμηση δαπάνης στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως έρχεται ξανά στο προσκήνιο ο κίνδυνος για οδυνηρές παρεμβάσεις στο σκέλος τόσο των οικογενειακών, όσο και των αναπηρικών συντάξεων, που η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, πίστευε ότι είχε καταφέρει να «ξορκίσει».

Ουσιαστικά, οι θεσμοί αλλάζουν την αρχική τους απόφαση, με την οποία είχαν αποδεχτεί την χρηματοδότηση της φετινής χρονιάς από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Συνδυαστικά, η ελληνική πλευρά είχε δεσμευτεί ότι θα προωθήσει έως το φθινόπωρο μεταρρυθμίσεις στο σκέλος της επιδοματικής και της κοινωνικής πολιτικής, χωρίς όμως να υπάρχουν περικοπές σε επιδόματα. Τώρα, οι θεσμοί πιέζουν για παρεμβάσεις και τέτοιου τύπου, που η κυβέρνηση θεωρούσε ότι είχε καταφέρει να αποφύγει.

Σημειώνεται ότι έτσι, το υπουργείο Εργασίας «πανηγύριζε» το περασμένο φθινόπωρο επειδή θεωρούσε ότι η μνημονιακή δέσμευση για να εξοικονομηθεί ποσοστό 0,5% του ΑΕΠ (δηλαδή έως 900 εκατ. ευρώ) ώστε να χορηγηθεί από φέτος το ΚΕΑ, σε όλη τη χώρα, είχε διαγραφεί. Όπως φαίνεται όμως, οι θεσμοί είχαν επιλέξει να αντεπιτεθούν κατά τη διάρκεια του ελέγχου για την ολοκλήρωση της β’ φάσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αν πάντως επανέλθει στο προσκήνιο η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το θέμα των μειώσεων στη δαπάνη για την προνοιακή πολιτική της χώρας, τότε κινδυνεύουν με ενοποίηση τα οικογενειακά επιδόματα (επίδομα τέκνων, με επίδομα τρίτεκνων και πολυτεκνων). Επίσης, είναι πιθανή η υποχώρηση των εισοδηματικών κριτηρίων, με συνέπεια χιλιάδες σημερινοί δικαιούχοι να μείνουν εκτός χορήγησης αυτών των επιδομάτων.Του Βασίλη Αγγελόπουλου

dikaiologitika 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.