Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Τζάνις Τζόπλιν, buried alive in the blues...


H Τζάνις Λιν Τζόπλιν (Janis Lyn Joplin) γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1943 στο Πορτ Άρθουρ του Τέξας, στους κόλπους μιας χριστιανικής οικογένειας υπήρξε η απόλυτη ιέρεια του blues, η μοναδική λευκή ερμηνεύτρια που δικαιωματικά στάθηκε δίπλα στη Billie Holiday και την Bessie Smith, η πρώτη γυναίκα ροκ σταρ, η πλήρης ενσάρκωση της hippie αντικουλτούρας στη μουσική.
Η «Pearl» ταξίδεψε τη λυρική αντήχηση του πόνου πέρα από τα συμβατικά φωνητικά όρια, πλαισίωσε τις διονυσιακές κραυγές της με μερικές από τις κορυφαίες μπάντες της εποχής και «έκλεισε» το μεγαλείο των αυθεντικών, ηλεκτρικών δωδεκάμετρων μέσα σε τέσσερα LPs, που συγκεντρώνουν τη διαδρομή από την ψυχεδέλεια και τη soul, μέχρι το «λευκό» blues και τον θάνατο.

Οι ανεπιτήδευτες ερμηνείες της ξεχειλίζουν ανεξέλεγκτους παλμούς και ανάβουν φωτιές, απεγκλωβίζουν με μοναδική ένταση από οποιοδήποτε φορμαλιστικό περίβλημα την τραγική ταυτότητα της γενιάς της και εισάγουν τον «βρώμικο» ήχο και τη ρυθμική ενέργεια σε τελετουργικά μοτίβα που ενσαρκώνουν το πεπρωμένο μιας «δαιμονικής» μουσικής γεμάτης από ηδονές, καταχρήσεις και ένστικτα. Η βραχνή, ακατέργαστη φωνή της ενσωματώνει την ευαισθησία, τον θρήνο, τη δύναμη, την έκρηξη, το πάθος, τη φλόγα, το δράμα.

Ανήσυχο πνεύμα από μικρή, η Τζάνις μεγαλώνει στην εφηβεία της με τα τραγούδια της Odetta Holmes και της Big Mama Thornton και στα 20 χρόνια της αφήνει το Τέξας για το Σαν Φρανσίσκο. Εκεί συνθέτει και ηχογραφεί τα πρώτα της blues με διάφορους μουσικούς και παραγωγούς, ενώ γνωρίζεται με όλων των ειδών τα ναρκωτικά, με ιδιαίτερη έφεση στις αμφεταμίνες, το LSD και την ηρωίνη, χωρίς φυσικά να ξεχνά το αγαπημένο της Southern Comfort. Το 1965 θα επιστρέψει στην πόλη της μετά την προτροπή των φίλων της που ανησυχούν από τις καταχρήσεις της, όμως το διάλειμμα θα διαρκέσει λίγο.

Στα μέσα του 1966 αφήνει το Πανεπιστήμιο Lamar και τα μαθήματα Κοινωνιολογίας και επιστρέφει στη Δυτική Ακτή και το «Φρίσκο» για να συνεργαστεί με τους Big Brother & the Holding Company, μια ψυχεδελική-μπλουζ μπάντα αρκετά γνωστή στα στέκια των χίπις. Σύντομα ξαναπέφτει πρώτα στα drugs και μετά στο αλκοόλ, όμως οι εμφανίσεις της με το γκρουπ είναι απόλυτα πετυχημένες, αφού η αυτοσχεδιαστική προδιάθεση των Getz, Andrew, Gurley και Albin ταιριάζει με τα ριζοσπαστικά φωνητικά και την σκηνική παρουσία της. Ένα αστέρι γεννιέται…

Συνεχεια
http://www.oneman.gr/keimena/diabasma/sthles/legends/tzanis-tzoplin-buried-alive-in-the-blues.2439545.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.