Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Κρόκος αυγού: Το χρώμα αποκαλύπτει ποιος είναι πιο υγιεινός


Το χρώμα που έχει ο κρόκος ενός αυγού μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία της κότας από την οποία προέρχεται και τη διατροφή της. Αν εσείς, βλέπατε αυτούς τους 3 κρόκους στην φωτογραφία, ποιος θα λέγατε ότι είναι πιο υγιεινός;

Τα περισσότερα αυγά που μπορείτε να βρείτε σε σούπερ μάρκετ έχουν έναν κρόκο με ένα ελαφρύ, χλωμό, κίτρινο χρώμα. Αυτό το χρώμα αποκαλύπτει ότι η κότα που το έκανε ΔΕΝ τρέφεται σωστά. Τέτοιος, στην φωτογραφία, είναι ο κρόκος #2.

Αντιθέτως, όσο πιο παχύ, σκούρο, πορτοκαλί χρώμα έχει ο κρόκος, τόσο πιο υγιεινό είναι το αυγό. Τέτοιος είναι ο κρόκος #1 στην φωτογραφία. Το ασπράδι αποτελεί το 67% του βάρους του αβγού και περιέχει περισσότερη από την μισή ποσότητα της συνολικής πρωτεΐνης. Με την πάροδο του χρόνου, η πρωτεΐνη αλλάζει μορφή και το ασπράδι αραιώνει. Γι’ αυτό και τα φρέσκα αβγά παρουσιάζουν πιο συνεκτική υφή, ενώ το ασπράδι των πιο “μπαγιάτικων” αυγών τείνει να απλώνει περισσότερο.

Το χρώμα του κρόκου έχει αποδειχθεί ότι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη διατροφή της κότας. Οι κότες που τρέφονται κατά βάση με καλαμπόκι παράγουν αβγά με κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, ενώ εκείνες που τρέφονται με σιτάρι ή κριθάρι παράγουν αβγά με λιγότερο έντονο κίτρινο χρώμα.

Το χρώμα του κρόκου είναι σταθερό και δεν μεταβάλλεται με το μαγείρεμα. Γι' αυτό να έχετε πάντα στο νου σας, ότι ένα αυγό με πιο πορτοκαλί κρόκο είναι σίγουρα πολύ πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα.

Πηγή: iatropedia.gr

http://www.topontiki.gr/article/225852/krokos-aygoy-hroma-apokalyptei-poios-einai-pio-ygieinos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.