Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Πώς οι εταιρείες κατασκοπεύουν τους εργαζόμενους


Αναζητώντας τρόπους αύξησης της παραγωγικότητας, οι εταιρείες στρέφονται στην τεχνολογία, η οποία με τη σειρά της αναπτύσσει όλο και πιο εξελιγμένους τρόπους προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πελάτες της. Τι ζητούν οι εταιρείες; Λύσεις για συνεχή παρακολούθηση των εργαζομένων τους.

Εάν έχετε την αίσθηση ότι κάποιος σας παρακολουθεί στη δουλειά, το πιθανότερο είναι ότι έχετε δίκιο. Αλλά τελικά, πόσο αποτελεσματική είναι η τακτική αυτή;
Ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες παρακολουθούν τους εργαζομένους έχει πάει πολύ παραπέρα από τις κάμερες που καταγράφουν την είσοδο και έξοδο από το κτίριο όπου στεγάζεται ο χώρος εργασίας.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για συγκέντρωση (προσωπικών) δεδομένων έχει τροφοδοτήσει την αγορά με συσκευές οι οποίες καταγράφουν τις κινήσεις των εργαζομένων, τη φυσική τους κατάσταση, ακόμη και τον ύπνο τους. Όλα αυτά βεβαίως, στο όνομα της παραγωγικότητας.

Όπως γράφει το BBC, η Humanyze, μία start-up, με έδρα τη Βοστόνη, προμηθεύει τις εταιρείες με εξελιγμένες ταυτότητες προσωπικού, οι οποίες διαθέτουν ενσωματωμένους μετρητές βιομετρικών δεδομένων.

Αυτό σημαίνει ότι καταγράφονται τα πάντα: Από τις κινήσεις και συζητήσεις μέσα στο γραφείο, μέχρι τη διάρκεια των συνομιλιών, ακόμη και τον τόνο της φωνής.

«Ανθρώπινα analytics»

Όπως είχε δηλώσει λίγους μήνες πριν ο διευθύνων σύμβουλος Ben Waber στο Techworld τα μικρόφωνα που βρίσκονται μέσα σε αυτές τις ταυτότητες, μπορούν να επεξεργαστούν φωνητικές πληροφορίες -τον τόνο και την ένταση της φωνής, την ταχύτητα του λόγου. Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες παρακολουθούν ποιός κατορθώνει να κυριαρχήσει, να επιβληθεί -ή όχι- σε μία συνομιλία.

Η εταιρεία διατείνεται ότι με αυτούς τους «τρόπους» έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον παραδοσιακό ρόλο των συμβούλων διαχείρισης. Σύμφωνα με τον Humanyze, τα «ανθρώπινα analytics», βοηθούν στην καταμέτρηση όλων όσων απασχολούν μια εταιρεία, από το πόσο συχνά διαταράσσονται οι σχέσεις των εργαζόμενων μέχρι πόσο αποτελεσματικά είναι τα προγράμματα ποικιλομορφίας και ένταξης που υιοθετούν.

OccupEye στα γραφεία της Daily Telegraph

Πώς αισθάνονται οι άνθρωποι για τις συσκευές εντοπισμού;

Πριν από έναν χρόνο, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Daily Telegraph αντέδρασαν έντονα όταν έμαθαν ότι, τα αφεντικά αποφάσισαν να βάλουν στα γραφεία τους συσκευές παρακολούθησης.

Το OccupEye είναι ένας σένσορας που διαθέτει αισθητήρα ο οποίος μετρά τη θερμότητα του σώματος και πληροφορεί την εταιρεία για το πότε οι εργαζόμενοι είναι στο γραφείο και πόσο συχνά σηκώνονται και (μετα)κινούνται!

Μετά από παρέμβαση της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων, οι αισθητήρες αφαιρέθηκαν. «Το δικαίωμα να ζητείται η γνώμη των εργαζομένων για τις νέες διαδικασίες που αφορούν τα δεδομένα αυτά, είναι νομικά κατοχυρωμένο» δήλωσε τότε ο βοηθός γραμματέας Seamus Dooley. «Το NUJ θα αντισταθεί στην επιτήρηση του Big Brother στις αίθουσες σύνταξης».

Σε αχαρτογράφητα νερά

Οι εταιρείες έχουν ήδη τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα e-mails και τις τηλεφωνικές συνομιλίες των εργαζομένων τους. Και όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο οι εταιρείες αποκτούν μεγαλύτερες δυνατότητες παρακολούθησης τους. Οι πρωτοφανείς πλέον τρόποι εγείρουν όλο και πιο πολλές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Η χρήση κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών για επαγγελματικούς λόγους έχει εκτοξευθεί (έρευνα της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας TrustLook διαπίστωσε ότι αυτό συμβαίνει σε ποσοστό το 70%). Η πρακτική, γνωστή ως BYOD, «φέρνετε τη δική σας συσκευή», βοηθά τις εταιρείες να μειώσουν το κόστος. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πολιτικές ασφάλειας εταιρικών δεδομένων δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βλέπουν πληροφορίες από τις προσωπικές συσκευές των συνεργατών τους.

Σε εργασίες κατά τις οποίες οι υπάλληλοι υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων σε πολλές ώρες οδήγησης, το GPS και οι σένσορες στα κινητά τηλέφωνα, δίνουν τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης τους, ακόμη και της οδηγικής συμπεριφοράς τους.

Οι εταιρείες από την πλευρά τους λένε ότι τα στοιχεία αυτά βοηθούν στη βελτίωση των επιδόσεων: Σε μελέτη του 2012 που διενήργησε η εταιρεία τεχνολογίας Aberdeen Group, το 45% των εταιρειών δήλωσε ότι οι τεχνικές παρακολούθησης αποτελούν βασική στρατηγική για τη βελτίωση των υπηρεσιών.

Αλλά, δεν είναι μόνο τα κινητά και τα laptops που πηγαίνουμε στο γραφείο.

Το Fitbit, μια συσκευή σαν βραχιολάκι που καταγράφει τη φυσική κατάσταση των εργαζομένων εκτόξευσε την παρακολούθηση στον χώρο εργασίας.

Η ερευνητική - συμβουλευτική εταιρεία ABI Research προβλέπει ότι μέχρι το 2020, μόνο στις ΗΠΑ, οι εργοδότες θα ζητήσουν για τους υπαλλήλους τους 44 εκατ. τέτοιες συσκευές. Γιατί οι εταιρείες κατασκοπεύουν τους εργαζόμενους.


Συνέχεια
http://prezatv.blogspot.gr/2017/06/blog-post_318.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.