Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Ένας θίασος που θα μείνει αξέχαστος.


Η βλακώδης κίνηση της έκδοσης ομολόγου από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (είναι πιο ακριβές να λέμε του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι ΑΝΕΛ είναι μόνο ο φτωχός συγγενής) δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχε γίνει γνωστή η θέληση της Γερμανίας για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές των διεθνών όρνεων, αφού κάτι τέτοιο θα την εξυπηρετούσε στον ακήρυχτο πόλεμό της με το ΔΝΤ.


Την ώρα που το ΔΝΤ χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος ως εξαιρετικά μη βιώσιμο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να “αποδείξει” ότι η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί με δικά της μέσα και να ισχυριστεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο!

Είναι ανόητο να πιστεύει κάποιος ότι το ΔΝΤ θα πειστεί για κάτι τέτοιο ή ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της μέσα στο περιβάλλον της ευρωζώνης, με μειωμένο το ΑΕΠ της κατά 25% τουλάχιστον και με δυσθεόρατο χρέος. Πρόκειται για άλλη μια δουλοπρεπή κίνηση απελπισίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξανεμίζει γι άλλη μια φορά τα αποθεματικά των ταμείων για να ικανοποιήσει τους προστάτες του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επενδύσει πολλά στην ελάφρυνση του χρέους και την λεγόμενη “ποσοτική χαλάρωση”. Αν αυτά επιτυγχάνονταν, δεν θα έπαιρνε καμμιά ανάσα η ελληνική οικονομία, αλλά θα του έδιναν την δυνατότητα να καυχηθεί για άλλη μια “νίκη”της κυβέρνησής του και να πείσει αυτούς που θα ήταν πρόθυμοι να πεισθούν. Όμως, αυτή η κίνησή του ματαιώνει κάθε προσδοκία του για ελάφρυνση του χρέους και μεταθέτει σε αόριστο χρόνο την ποσοτική χαλάρωση. Ταυτόχρονα τον κάνει ρεζίλι για μια ακόμα φορά, εγχωρίως και διεθνώς.

Οι μόνοι που έχουν κάθε λόγο να χαίρονται είναι οι διεθνείς κερδοσκόποι και η Γερμανία, αφού το επιτόκιο που διαμορφώνεται ανάμεσα στο 4,5%-4,8% είναι θεόσταλτο δώρο γι αυτούς, σε μια συγκυρία που η υπερπροσφορά κεφαλαίων έχει ρίξει τα επιτόκια στην άβυσσο.

Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει και αυτή την ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλύτερη επιτήρηση από τους τοκογλύφους και πιο σκληρή δημοσιονομική πολιτική, δηλ. ακόμα χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις, ακόμα περισσότερους φόρους, ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια, ακόμα πιο διαλυμμένα σχολεία και νοσοκομεία, ακόμα περισσότερους ανέργους και αστέγους, ακόμα περισσότερους θανάτους.

Ο θίασος των σαλταδόρων που κυβερνάει, όχι μόνο δεν διαθέτει καμμία ικανότητα για ο,τιδήποτε, αλλά αδιαφορεί ακόμα και για τα προσχήματα. Έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας, και αποδεικνύει κάθε μέρα “το γελοίον της υποθέσεώς του”. Το μόνο που ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι να διατηρήσει τη βολικούτσικη καρεκλίτσα του και συσπειρώνει γύρω του όλους αυτούς που έχουν εξαρτήσει τα προνόμιά τους από την πολιτική του ύπαρξη. Ο ίδιος και οι ακόλουθοί του ξέρουν ότι, όταν χάσουν τις σημερινές θεσούλες τους, θα τους γαυγίζουν τα σκυλιά στους δρόμους.


Προκόπης Μπίχτας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.