Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Τα καρύδια προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.


Η τακτική κατανάλωση καρυδιών μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για την υγεία του πεπτικού συστήματος διότι συμβάλλει στην αύξηση των καλών βακτηρίων του εντέρου, σύμφωνα με ζωική μελέτη που έγινε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα των ΗΠΑ.


Θρέφουν τα καλά βακτήρια

Η δρ Λόρι Μπαϊερλέι και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι τα καρύδια δρουν ως πρεβιοτικά συντελώντας στη θρέψη και ανάπτυξη των καλών βακτηρίων που διατηρούν υγιές το πεπτικό σύστημα.

«Η υγεία του πεπτικού είναι ένα ενδιαφέρον πεδίο έρευνας και παρατηρούμε ότι η μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλία συντελεί και σε καλύτερη υγεία, ενώ η μικρή ποικιλία έχει σχετιστεί με καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία και τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Η μελέτη μας δείχνει ότι μια διατροφή με καρύδια συντελεί σε συνολικά σημαντική αύξηση της ποικιλίας των βακτηρίων στο έντερο», εξηγεί η ερευνήτρια.

Στα πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες υπέβαλαν αρουραίους είτε σε διατροφή που περιείχε καρύδια σε ποσότητα ίση με μισό φλιτζάνι για τους ανθρώπους, καθημερινά, είτε μια διατροφή χωρίς καρύδια για έως 10 εβδομάδες. Η εμπλουτισμένη με καρύδια διατροφή συντέλεσε στην αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων Lactobacillus, Roseburia και Ruminococcaceae.

Πλούσια πηγή βιοενεργών συστατικών

Αιτιολογώντας την επωφελή επίδραση των καρυδιών στην υγεία του πεπτικού, η δρ Μπαϊερλέι εξηγεί ότι τα βιοενεργά συστατικά των συγκεκριμένων ξηρών καρπών συντελούν στο καλό αποτέλεσμα. «Τα καρύδια είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που περιέχουν σημαντική ποσότητα α-λινολεϊκού οξέος (2,5 γραμμάρια ανά 28 γραμμάρια καρυδιών), ενώ είναι και πλούσια πηγή πρωτεΐνης (4 γραμμάρια ανά μερίδα) και φυτικών ινών (2 γραμμάρια ανά μερίδα)», τονίζει.

Και σπεύδει να σημειώσει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα του θέματος καθώς τα αποτελέσματα των ζωικών πειραμάτων συχνά διαφέρουν στους ανθρώπους.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.