Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Ποπάι


Ο Ποπάι (Popeye), ένας από τους πιο αγαπημένους χάρτινους ήρωες, "γεννήθηκε" το 1929 απο τον Έλζι Κράισλερ Σίγκαρ. Γκρινιάρης, αλλά καλόκαρδος, δεν αποχωρίζεται ποτέ την πiπα και τη ναυτική στολή του. Όταν βρίσκεται σε μπελάδες τρώει σπανάκι, που του δίνει μια υπεράνθρωπη δύναμη για να υπερασπιστεί και να σώσει, συχνά, την αγαπημένη του Όλιβ. Παρότι κοντός, αμόρφωτος, με ιδιόμορφη εμφάνιση και φωνή, με ένα μάτι και κανένα δόντι, πολλοί τον θεωρούν ως τον πρόδρομο των υπερηρώων που κυριάρχησαν αργότερα στα κόμικς.


Έκανε το ντεμπούτο του στις
17 Ιανουαρίου του 1929, σε μία σειρά κόμικς της νεοϋορκέζικης εφημερίδας Evening Journal. Η σειρά αυτή μετρούσε ήδη δέκα χρόνια ζωής, με πρωταγωνιστές την μετέπειτα αρραβωνιαστικιά του Όλιβ Όιλ, τον αδελφό της Κάστορ και τον αγαπημένο της Χαμ Γκρέιβι.



Ο Ποπάι εμφανίστηκε σ' έναν δευτερεύοντα ρόλο και αμέσως κέρδισε την αγάπη των αναγνωστών. Σταδιακά, ο Σίγκαλ άρχισε να του δίνει όλο και μεγαλύτερους ρόλους, μέχρι που έγινε ο κεντρικός ήρωας και τελικά η σειρά πήρε το όνομά του. Μετά το θάνατο του δημιουργού του, το 1938, διάφοροι άλλοι καλλιτέχνες ανέλαβαν το σχεδιασμό του, προσθέτοντας τη δική τους πινελιά.



Στον κινηματογράφο, ο Ποπάι πρωτοεμφανίστηκε το 1933, στην ταινία κινουμένων σχεδίων Οι περιπέτειες του Ποπάι του ναυτικού. Η καριέρα του στη μεγάλη οθόνη έμελλε να είναι ακόμη πιο ένδοξη απ' ότι στις εφημερίδες. Μάλιστα, το 1938 ανακηρύχθηκε ως ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας ακόμη και τον Μίκι Μάους.

Η δημοτικότητά του αυτή οφείλεται κατά πολύ και στο σπανάκι, η λατρεία του για το οποίο συνέβαλε στην αύξηση της κατανάλωσης του λαχανικού κατά 33%. Οι αμερικανοί σπανακοπαραγωγοί τού το αναγνώρισαν και το 1937 έστησαν το άγαλμά του στην Κρίσταλ Σίτι, μία πόλη του Τέξας που ζει κυρίως απ' το σπανάκι.

 

10 σχόλια:

  1. ηρθα για να σας παραπλανησω ;
    δεν ειναι περιεργο που ο ποπαυ επαιρνε το "σπανακι" απο την πιπα ;
    σαν να το καπνιζε
    και ναυτικος του 1930 κιολας ....

    ολα εχουνε πολλες πτυχες , ειδικα αν τα κοιταξεις απο το ματι του μυαλου αυτο που λεν το τριτο ματι ....

    -ιεροσκανγκ-


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.youtube.com/watch?v=66aPvnmo8tM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απομυθοποίηση του κινουμένου σχεδίου των παιδικών μας χρόνων.
    Προτιμώ να μην ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Απομυθοποίηση του κινουμένου σχεδίου των παιδικών μας χρόνων.
    Προτιμώ να μην ξέρω."

    αν το ηξερες ετσι απο τοτε πως θα ηταν τα πραγματα ;
    :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι κάποτε ήταν όλα πιο αθωα.
      Αρα, Προτιμώ να μην ξέρω.
      Τα παιδιά είναι το πιο αγνό κοινό.

      Διαγραφή
  5. Τα παιδια είναι αθωα, αλλα οι ενηλικες όχι και τοσο εκτος αν ζει ακομα το παιδι μεσα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το παιδι "μεσα μας" δεν ειναι μονο το να πιστευουμε ακομη σε αγιους βασιληδες και σε γοργονες και να φοβομαστε το σκοταδι , σιγουρα ενα συστατικο ειναι η αγαθοτητα , αλλα ειναι και αλλα , οπως το παιχνιδι και το παιχνιδι οδηγει στη γνωση . κανοντας λαθη μην εχοντας προσδοκιες τρανες απο τις αποπειρες μας . το να μην εχουμε κατασταλαξει οτι κατι το ξερουμε και τελος , και αυτο ειναι στοιχειο παιδιου . η ορεξη ειναι στοιχειο παιδιου . η περιεργια ειναι στοιχειο παιδιου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από περιεργεια άλλο τιποτα... και μην λες για γοργόνες και για Αγιους Βασιλιδες γιατι εχουν παψει να υπαρχουν η για την ακριβεια δεν ξερω αν υπηρξαν ποτε... τα κατασκευάσματα.
    Καλο μας βραδυ...

    lolek

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλο βραδυ :)

    https://www.youtube.com/watch?v=IaSbnXUs3ts

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.