Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε ντους; Ίσως πιο αραιά απ’ όσο νομίζετε


Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται καθαροί χωρίς ένα απολαυστικό, καυτό ντους στο τέλος της ημέρας. Αλλά είναι ένα καθημερινό ντους απαραίτητο ή ακόμα και υγιές;

«Νομίζω ότι κάνουμε ντους κυρίως για αισθητικούς λόγους», λέει η Δρ. Elaine Larson, ειδικευμένη στις μολυσματικές νόσους και βοηθός κοσμήτορα στο Columbia University School of Nursing. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάνουν ντους προκειμένου να είναι καθαρότεροι, αλλά βακτηριολογικά, αυτό δεν ισχύει».

Η έρευνα της Δρ. Larson έδειξε ότι τα αντιβακτηριακά σαπούνια και τα προϊόντα καθαρισμού δεν είναι καλύτερα από τα απλά, παλιά σαπούνια στο να μειώνουν τον κίνδυνο για μολυσματικές ασθένειες. Και όταν πρόκειται για ντους, τα προϊόντα απολέπισης δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο.

"Το μπάνιο θα απομακρύνει τον ιδρώτα και την κακοσμία", λέει η ερευνήτρια. Αλλά από την άποψη της προστασίας από μικρόβια, το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι επαρκές.

Αντιθέτως, τα συχνά ντους μέσα στην ημέρα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για κάποια προβλήματα υγείας. Το ξηρό, αφυδατωμένο (ραγισμένο) δέρμα, ανοίγει τους πόρους και έτσι βρίσκουν δρόμο να περάσουν στον οργανισμό τα μικρόβια.

«Αυτό σημαίνει ότι όταν το δέρμα σας είναι ήδη ξηρό - και ειδικά σε πιο μεγάλες ηλικίες, όπου το δέρμα γίνεται λεπτότερο-, τα συχνά ντους μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να κολλήσετε κάτι» δηλώνει η Larson.

Και άλλοι ειδικοί συμφωνούν. «Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ντους υπερβολικά συχνά", λέει ο Δρ C. Brandon Mitchell, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Ο Μίτσελ λέει ότι το σαπούνισμα του σώματος μπορεί να αποβάλει τα φυσικά έλαια του δέρματος και μπορεί επίσης να διαταράξει τον πληθυσμό του δέρματος από τα βακτηρίδια που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα αντιβακτηριακά καθαριστικά, τα οποία τόσο ο ίδιος όσο και η Larson συνιστούν να μην χρησιμοποιούνται.

Ποια είναι η ιδανική συχνότητα ντους; Όσον αφορά την υγεία – όχι το πώς φαίνεστε ή μυρίζετε - πιθανώς μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές, λέει ο Μίτσελ. "Ένα καθημερινό ντους δεν είναι απαραίτητο" δηλώνει ο δερματολόγος.

Φυσικά, οι διπλανοί σας ίσως να μην εκτιμήσουν την… υγιεινή απλυσιά. Αυτό πάντως στο οποίο συμφωνούν οι ειδικοί είναι στο συχνό πλύσιμο των χεριών και το συχνό πλύσιμο των ρούχων, τα οποία συσσωρεύουν νεκρά κύτταρα.

Ιστορικά, το μπάνιο θεωρούνταν καθημερινή απόλαυση στους αρχαίους πολιτισμούς. "Οι αρχαίοι Ρωμαίοι αγαπούσαν ιδιαίτερα το καθημερινό μπάνιο στα δημόσια λουτρά. Και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν μπάνιο επί καθημερινής βάσης", λέει η Δρ. Katherine Ashenburg, συγγραφέας του βιβλίου «The Dirt On Clean».

Αλλά η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εξάλειψε την υδάτινη υποδομή που επέτρεπε στους κατοίκους να έχουν πρόσβαση σε νερό για πλύσιμο, λέει η Ashenburg.

Η συνήθεια του συχνού μπάνιου έλαβε ένα άλλο μεγάλο πλήγμα κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, όταν γιατροί στη Σορβόννη ισχυρίστηκαν ότι το ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της πανώλης.

Αυτή η εσφαλμένη θεωρία για το ζεστό νερό συνέχισε να ισχύει για τα επόμενα 500 χρόνια.

Τώρα, τα συχνά ντους είναι και πάλι στη μόδα. «Λέω στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν ντους καθημερινά ότι δε χρειάζεται να χρησιμοποιούν αφρόλουτρο και να τρίβουν όλο τους το σώμα", δηλώνει ο Μίτσελ. «Τρίψτε τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα, που είναι οι περιοχές που παράγουν έντονα εκκρίσεις. Το υπόλοιπο σώμα σας δεν χρειάζεται πολύ σαπούνι».

Τα μαλλιά, είναι διαφορετική περίπτωση. Όσοι έχουν ξηροδερμία ή πιτυρίδα ή κάποιο άλλο θέμα του τριχωτού της κεφαλής που απαιτεί συχνότερο λούσιμο, θα πρέπει να λούζονται όσο συχνά τους συμβουλέψει ο δερματολόγος τους, καταλήγει ο δρ Μίτσελ.

http://www.topontiki.gr/article/224783/poso-syhna-prepei-na-kanoyme-ntoys-isos-pio-araia-ap-oso-nomizete
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.