Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Η Ήρα πλησιάζει την Ερυθρά Κηλίδα του Δία

Η τερατώδης θύελλα σε εικόνα από την αποστολή Voyager το 1979 (Φωτογραφία: NASA )
Το Juno θα είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που θα περάσει επάνω από τη θύελλα που μαίνεται πάνω από τρεις αιώνες στον πλανήτη

Στις 10 Ιουλίου, το σκάφος Juno (Ήρα) της NASA θα γίνει η πρώτη αποστολή που περνά ακριβώς πάνω από την πιο εμβληματική περιοχή του Δία, τη μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα.


Το πέρασμα αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία για τη γιγάντια θύελλα, η οποία έχει διάμετρο 16.000 χιλιόμετρα και θα μπορούσε έτσι να καταπιεί ολόκληρη τη Γη.

Η κόκκινη κηλίδα ανακαλύφθηκε το 1830, εκτιμάται όμως ότι μαίνεται εδώ και τουλάχιστον 350 χρόνια.

Στις 4 Ιουλίου το Juno συμπληρώνει ένα έτος σε τροχιά γύρω από τον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος.

Στις 10 Ιουλίου, στη διάρκεια του έκτου κοντινού περάσματος πάνω από το Δία, το αμερικανικό σκάφος θα περάσει σε ύψος 9.000 χιλιομέτρων ακριβώς πάνω από την κορυφή των νεφών της κηλίδας.

Στις ρίζες της καταιγίδας

Τα οκτώ επιστημονικά όργανα και η κάμερα του Juno θα διαπεράσουν τα νέφη για να δουν πόσο βαθιές είναι οι ρίζες της τεράστιας καταιγίδας και γιατί αυτή έχει διαρκέσει τόσο πολύ.

Κάθε νέο πέρασμα φέρνει το Juno πιο κοντά στην καρδιά της επικίνδυνης ζώνης ισχυρής ακτινοβολίας (καταιγίδας ηλεκτρονίων) που περιβάλλει τον αέριο γίγαντα, αν και μέχρι σήμερα το σκάφος τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από τις προσδοκίες των δημιουργών του.

Το Juno εκτοξεύθηκε στις 5 Αυγούστου 2011 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Η ελλειπτική τροχιά που διαγράφει γύρω από το Δία, το φέρνει σε απόσταση έως 3.400 χιλιομέτρων πάνω από τα νέφη του πλανήτη.

Παράλληλα, ορισμένα από τα πιο μεγάλα και ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια έχουν στραφεί και αυτά στο Δία, για να βοηθήσουν το Juno στη μελέτη της ατμόσφαιρας του πλανήτη.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=889602

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.