Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Κάλπες πάνω στα συντρίμμια των μεγάλων


Συντάκτης:
Ήρα Φελουκατζή

Από σφοδρές αντιπαραθέσεις και σκληρή μονομαχία του κεντρώου υποψήφιου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν σημαδεύτηκε η προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Επί ένα δεκαπενθήμερο οι δύο υποψήφιοι αντιπαρατέθηκαν με αμοιβαίες επιθέσεις.

H Mαρίν Λεπέν υιοθέτησε τη στρατηγική της διαρκούς έντασης, ο Μακρόν προσπάθησε να προβάλει στις δημόσιες συγκεντρώσεις του «προεδρικό προφίλ».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για το δίκτυο BFM, που διενεργήθηκε μετά την τηλεοπτική μονομαχία των δύο προεδρικών υποψηφίων, ο Μακρόν αύξησε κατά τρεις μονάδες το ποσοστό του και φαίνεται να εξασφαλίζει 62% των ψήφων έναντι 38% που συγκεντρώνει η Λεπέν.

Δημοσκόπηση της Odoxa δείχνει ότι το ένα τέταρτο των Γάλλων ψηφοφόρων επιλέγει την αποχή.

Το προβλεπόμενο ποσοστό συμμετοχής 75% θα είναι το χειρότερο σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών μετά το 1965.

Παρά τις πιεστικές εκκλήσεις για υποστήριξη του δημοκρατικού υποψηφίου, ώστε να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς, 25% των ψηφοφόρων -πολλοί εκ των οποίων πρόσκεινται στην Αριστερά- αρνούνται να επιλέξουν τη Λεπέν ή τον Μακρόν.


Τον επίλογο του πολιτικού θρίλερ των προεδρικών εκλογών θα τον δώσουν οι ψηφοφόροι την Κυριακή και αμέσως θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου, το οποίο έχει κατακερματιστεί.

Πρώτη φάση θα είναι η προετοιμασία του «τρίτου εκλογικού γύρου», των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 11 και στις 18 Ιουνίου.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι έχει κάνει την επιλογή του πρωθυπουργού και θα την αποκαλύψει με την ανάληψη της προεδρίας, εάν εκλεγεί.

Δήλωσε ότι θα εργαστεί αμέσως για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος και προσδιόρισε ότι όλες οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές θα δρομολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Η αποσταθεροποίηση στα μεγάλα κόμματα μετά την ήττα τους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έχει προκαλέσει διχασμούς.

Στο δεξιό κόμμα οι Ρεπουμπλικάνοι συνυπάρχουν δύο τάσεις: των μετριοπαθών κεντροδεξιών, που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ, και των οπαδών της σκληρής Δεξιάς, που συσπειρώνονται γύρω από τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν, «πολιτικός κληρονόμος» του Σαρκοζί, θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων για τις βουλευτικές εκλογές.

Δήλωσε ότι αν ο Μακρόν εκλεγεί πρόεδρος, είναι έτοιμος σε περίπτωση «συγκατοίκησης» να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει διασπαστεί σε τρεις ομάδες. Την ομάδα των σοσιαλδημοκρατών που είναι προσκείμενοι στον Ολάντ, την ομάδα του πρώην προεδρικού υποψηφίου Μπενουά Αμόν -ο οποίος αντιπροσωπεύει τη ριζοσπαστική Αριστερά- και την ομάδα των «προοδευτικών», που δημιούργησε ο πρώην πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς.

Ο τελευταίος επιδιώκει συμμαχία με τον Μακρόν, παρά τις διενέξεις που είχε μαζί του όταν ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Ολάντ.

Προσπαθεί επίμονα τώρα να διαπραγματευτεί με τον Μακρόν συμμαχία στις βουλευτικές εκλογές και ελπίζει να επιτύχει συμμετοχή της ομάδας του στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Το Σ.Κ., που υπέστη δεινή ήττα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει πανωλεθρία στις βουλευτικές εκλογές.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Μπερνάρ Καζνέβ, θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας και θα προσπαθήσει να μετριάσει τις απώλειες.

Προς το παρόν οι σοσιαλιστές που υποστηρίζουν τον Μακρόν παραμένουν στο Σ.Κ.

Αναβάλλουν την αυτοκριτική και θα κανονίσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Το νυν κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει κίνδυνο διάσπασης μέχρι το συνέδριό του το φθινόπωρο.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς προσπαθεί να αμβλύνει τον διχασμό και να δημιουργήσει μια κοινή προγραμματική πλατφόρμα για τις βουλευτικές εκλογές.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα διαμορφωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οποιος είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, θα πρέπει να δρομολογήσει την πολιτική ανασύνθεση στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, αποκλείει σύμπραξη με άλλα κόμματα, εκτός από το κεντρώο MoDem του Φρανσουά Μπαϊρού.

Προσδιόρισε ότι θα παρουσιάσει τους δικούς του υποψηφίους στις 577 εκλογικές περιφέρειες της γαλλικής επικράτειας.

Οι μισοί υποψήφιοί του προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών.

Οι συμμαχίες με ηγετικές προσωπικότητες της Κεντροδεξιάς ή του Σοσιαλιστικού Κόμματος φαίνονται πολύπλοκες.

«Μόνο οι βουλευτές που θα εγκαταλείψουν το κόμμα τους θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές με την ετικέτα «En marche!» (Εμπρός)» τόνισε ο Μακρόν, ο οποίος θέτει σε μεγάλο δίλημμα όσους τον πολιορκούν για να συμμετάσχουν στην προεδρική του πλειοψηφία.

http://www.efsyn.gr/arthro/kalpes-pano-sta-syntrimmia-ton-megalon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.