Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Τα αυξημένα αιμοπετάλια "καμπανάκι" για καρκίνο.

Ισχυρό καρκινικό δείκτη μπορεί να αποτελούν τα αυξημένα επίπεδα αιμοπεταλίων, υποστηρίζουν οι βρετανοί ερευνητές
Τα αυξημένα αιμοπετάλια στο αίμα αποτελούν ισχυρό δείκτη καρκίνου, ιδίως στους άνδρες, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο British Journal of General Practice.
Περίπου το 2% των ανθρώπων, άνω των 40 ετών, έχουν υψηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, μια κατάσταση γνωστή και ως θρομβοκυττάρωση.


Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Μπέιλι, υποστηρίζουν ότι η θρομβοκυττάρωση μπορεί να αποτελεί καρκινικό δείκτη και άρα πρέπει να διερευνάται σε βάθος.

Οι ερευνητές συνέκριναν στοιχεία για περίπου 30.000 ανθρώπους με θρομβοκυττάρωση και για άλλους 8.000 με φυσιολογικά επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα. Πάνω από το 11% των ανδρών και το 6% των γυναικών, άνω των 40 ετών, με αυξημένα αιμοπετάλια διαγνώστηκαν με καρκίνο μέσα σε 12 μήνες από την πρώτη εξέταση που έδειξε ότι είχαν θρομβοκυττάρωση. Τα ποσοστά ήταν ακόμη μεγαλύτερα (18% και 10% αντίστοιχα για άνδρες και γυναίκες), αν σε δεύτερη εξέταση αίματος μετά από έξι μήνες είχε επίσης διαφανεί αυξημένος αριθμός αιμοπεταλίων.

Κυρίως καρκίνος των πνευμόνων και του παχέος εντέρου

Οι δύο συχνότεροι καρκίνοι που διαγνώσθηκαν σε άτομα με θρομβοκυττάρωση, ήταν των πνευμόνων και του παχέος εντέρου. Το ένα τρίτο των ασθενών δεν είχαν κανένα σύμπτωμα, που θα αποτελούσε ένδειξη για τον γιατρό, ώστε να διαγνώσει καρκίνο. Γι' αυτό, οι ερευνητές καλούν τους κλινικούς γιατρούς να εξετάζουν την πιθανότητα καρκίνου, όταν παρατηρούν απρόσμενα υψηλά επίπεδα αιμοπεταλίων σε ασθενείς.

«Γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι το "κλειδί" για το αν ένας άνθρωπος θα σωθεί από τον καρκίνο. Η μελέτη δείχνει ότι σημαντικός αριθμός ανθρώπων θα μπορούσαν να διαγνωστεί έως τρεις μήνες νωρίτερα, αν η ανίχνευση της θρομβοκυττάρωσης αποτελέσει το έναυσμα για τη διερεύνηση τυχόν καρκίνου», εξηγεί η δρ Μπέιλι.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.