Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Τζο Κόκερ 1944 – 2014

 
Xαρακτηριστική βραχνή φωνή αλλά και ιδιαίτερη σκηνική παρουσία (με τις δικής του κοπής κινήσεις του σώματος του), ο Joe Cocker δικαίως έχει περάσει στην ιστορία ως ένας από τους πιο εμβληματικούς rock performers.
Ο Τζον Ρόμπερτ "Τζο" Κόκερ (John Robert "Joe" Cocker) γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1944 στο Σέφιλντ της Αγγλίας και ήταν γιος δημοσίου υπαλλήλου. Από μικρός άκουγε Ρέι Τσαρλς και στα 12 του είχε την πρώτη του συναυλιακή εμπειρία, όταν τραγούδησε με το συγκρότημα του μεγαλύτερου αδελφού του Βίκτωρ. Το 1960 σχημάτισε το πρώτο του γκρουπ, τους "The Cavaliers" κι έπαιζε σε τοπικά κλαμπ. Ένα χρόνο αργότερα διέλυσε το συγκρότημα, εγκατέλειψε το σχολείο και δούλεψε ως τεχνικός εγκαταστάσεων φυσικού αερίου.

Δεν εγκατέλειψε, όμως, τη μουσική. Το 1961 ίδρυσε το συγκρότημα «Vance Arnold and the Avengers» κι έπαιζε σε τοπικά παμπ του Σέφιλντ διασκευές του Τσακ Μπέρι και του Ρέι Τσαρλς. Το 1963 άνοιξε με το συγκρότημά του τη συναυλία των Rolling Stones στο Σέφιλντ και τον επόμενο χρόνο υπέγραψε συμβόλαιο με την Decca, για την οποία ηχογράφησε μία διασκευή του τραγουδιού των Beatles «I’ll Cry Stand» με τον Τζίμι Πέιτζ στην κιθάρα. Το τραγούδι πήγε «άπατο» και η συνεργασία του με την Decca έληξε άδοξα.
 


Δεν το έβαλε κάτω και το 1964 σχημάτισε νέο γκρουπ, τους Joe Cocker’s Big Blues και κυκλοφόρησε ένα μίνι LP, από το οποίο ξεχώρισε η διασκευή του τραγουδιού του Κέρτις Μέιφιλντ «I’ve Been Trying». Το 1966 σχημάτισε μαζί τον μπασίστα Κρις Στέιντον την Grease Band, με την οποία θα γνωρίσει τελικά την επιτυχία και την αναγνώριση, με τη διασκευή του τραγουδιού των Beatles «With a Little Help from My Friends», που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1968 κι έφθασε στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών στις 9 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Είναι μία από τις ελάχιστες διασκευές τραγουδιών των Beatles, που ξεπερνά κατά πολύ την αυθεντική.

https://www.youtube.com/watch?v=POaaw_x7gvQ



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.