Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Αλλάζουν όλα από τον Αύγουστο για τους δανειολήπτες με οφειλές.


Σε πλήρη αλλαγή οδεύει το σκηνικό των "κόκκινων" δανείων, βάζοντας νέα δεδομένα για τους οφειλέτες με καθυστερούμενες οφειλές τις οποίες δεν έχουν ρυθμίσει με την τράπεζά τους.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από τον Αύγουστο και κατόπιν οι πωλήσεις "κόκκινων" δανείων σε εταιρείες διαχείρισης, βάζουν τέλος στις πρακτικές μη πληρωμής χρεών του παρελθόντος και ανάγουν τον συνεργάσιμο δανειολήπτη και το ύψος των εύλογων δαπανών διαβίωσης στα κατεξοχήν κριτήρια για τη διευθέτηση χρεών. Την ίδια στιγμή, ο αιτών τη ρύθμιση των οφειλών του αποδέχεται και την άρση του απορρήτου για τις καταθέσεις και λοιπά περιουσιακά του στοιχεία.

Οι αλλαγές που θα επιφέρει στην πράξη η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων έχουν ως στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την αποκατάσταση κουλτούρας πληρωμών, τη θωράκιση των τραπεζών και την απελευθέρωση πόρων για τη χρηματοδότηση της επανεκκίνησης της οικονομίας. Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών, επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια, άλλοτε κραταιοί επιχειρηματίες θα αποκαθηλωθούν και ιδιώτες θα υποχρεωθούν να προσαρμοστούν σε συνθήκες διαβίωσης που θα προσμετρούν τα πραγματικά οικονομικά τους δεδομένα και την υποχρέωση να αποπληρώσουν δάνεια που έλαβαν.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Η ψήφιση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο οποίος θα ισχύσει αρχές Αυγούστου (δηλαδή 3 μήνες μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ στις 3/5/2017) θα ανοίξει επισήμως τον δρόμο για εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων, ρυθμίζοντας συνολικά τις οφειλές τους προς τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και ιδιώτες προμηθευτές.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα επιτρέπει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να υποβάλουν τεκμηριωμένες προτάσεις με σοβαρές πιθανότητες αποδοχής τους από τα υπόλοιπα μέρη, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρώνεται στη βάση συγκεκριμένων προθεσμιών και με σημαντικά μειωμένο διοικητικό κόστος χάρη στη διεκπεραίωσή της με ηλεκτρονικό τρόπο.

Όλες οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, καθώς και τα επιμέρους βήματα, θα διενεργούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία θα ενεργοποιηθεί αρχές Αυγούστου στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Στην πλατφόρμα θα μπορεί να μπει κάθε επιχείρηση με τους κωδικούς TAXIS που ήδη διαθέτει. Αφού μπει στην πλατφόρμα, θα εισάγει τα βασικά οικονομικά στοιχεία και θα υποβάλει τα σχετικά δικαιολογητικά, εφόσον αυτά δεν είναι ήδη διαθέσιμα εκεί. Στην πλατφόρμα αυτή θα μπορούν να συνδεθούν και οι τράπεζες εισάγοντας τα δικά τους στοιχεία, έτσι ώστε να αποφεύγεται η διπλοκαταχώρηση από τις επιχειρήσεις.

Με την ολοκλήρωση αυτού του βήματος της αίτησης θα προκύπτει ένα "περιουσιολόγιο" των επιχειρήσεων, καθώς και των επιχειρηματιών και των συγγενικών τους προσώπων, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Πώς θα γίνεται η αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Η αίτηση του οφειλέτη θα πρέπει να περιέχει υποχρεωτικά τα εξής:

α) Πλήρη στοιχεία της επιχείρησης (επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΚΑΔ, τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση), αναφορά στον κύκλο εργασιών του κατά την τελευταία χρήση πριν από την υποβολή της αίτησης και στις συνολικές υποχρεώσεις του έναντι των πιστωτών του, περιγραφή της δραστηριότητάς του, της οικονομικής του κατάστασης, των λόγων της οικονομικής του αδυναμίας και των προοπτικών της επιχείρησής του,

β) κατάλογο όλων των πιστωτών του με πλήρη στοιχεία (επωνυμία, διεύθυνση, Α.Φ.Μ., τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση), των οφειλομένων ποσών ανά πιστωτή και των συνοφειλετών που ευθύνονται έναντι κάθε πιστωτή,

γ) την πρόταση του οφειλέτη για τον τρόπο ρύθμισης των οφειλών του, όπου αναφέρει το ποσό που είναι σε θέση να καταβάλει σε μηνιαία ή ετήσια βάση για την αποπληρωμή των οφειλών του και βασίζεται στα εκτιμώμενα έσοδα και έξοδά του κατά τις επόμενες τρεις τουλάχιστον χρήσεις. Όταν υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο ή οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ή προς άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, η πρόταση του οφειλέτη πρέπει να συντάσσεται σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 8 του νόμου (4469/2017).

δ) τα στοιχεία που απαιτούνται για την αξιολόγηση της επιλεξιμότητάς του, σύμφωνα με το άρθρο 3.


Συνέχεια
http://www.topontiki.gr/article/221889/allazoyn-ola-apo-ton-aygoysto-gia-toys-daneioliptes-me-ofeiles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.