Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Σκόρπισε καλοσύνη χωρίς αντάλλαγμα.


Της Κατερίνας Βερίγκα.

Η καλοσύνη είναι σίγουρα μια αρετή που σπανίζει στις μέρες μας. Κάποιες φορές δικαιολογημένα, κάποιες πάλι όχι. Ναι είναι εξαιρετικά δύσκολο όταν παλεύεις με ζητήματα επιβίωσης ή ένα σωρό άλλα προβλήματα και εμπόδια που ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο στον δρόμο σου, να έχεις την δύναμη να είσαι ευγενικός και καλοσυνάτος. Ειδικά όταν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας επιμένει στην αγένεια και την θρασύτητα, θεωρώντας την καλοσύνη μειονέκτημα και αιτία εκμετάλλευσης. Όμως είναι έτσι τα πράγματα;


Μπορείς να είσαι καλόκαρδος, να προσφέρεις απλόχερα μικρές πράξεις καλοσύνης κάθε μέρα χωρίς να σου κοστίσουν ακριβά. Ακόμα και αν δεν τις εκτιμήσουν, προχώρα! Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Μην περιμένεις αντάλλαγμα, ούτε και ανταπόκριση. Αν έρθουν πηγαία θα είναι καλοδεχούμενα! Το να έχεις καλοσύνη, δεν συνεπάγεται έλλειψη ορίων και ρεαλισμού. Οπότε, αυτό δεν σε καθιστά σε επικίνδυνη θέση εκμετάλλευσης.

Παρατηρώ γύρω μου πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη αυτή την καλοσύνη. Στα απλά πράγματα! Να κάνεις χώρο στο πεζοδρόμιο να ανέβει μια μαμά με το παιδικό καρότσι, να βοηθήσεις έναν ηλικιωμένο να κατέβει από το λεωφορείο, να δώσεις την σειρά σου σε ένα ταμείο, να χαμογελάσεις, να πεις μια καλημέρα, να μεταδώσεις μια σημαντική βοηθητική πληροφορία και τόσα ακόμα..

Έχω βάλει ένα στόχο. Να μην αφήνω τα νεύρα μου, τη στεναχώρια και οτιδήποτε άλλο μου μαυρίζει την ψυχή, να το περνάω στους άλλους έξω στο δρόμο και σε οποιαδήποτε αλληλεπίδραση μαζί τους. Κι από τότε που το έπραξα εισπράττω πράξεις καλοσύνης προς το άτομο μου, αναγνώριση και ειλικρινή βλέμματα. Άλλοτε αμήχανα, μη συνηθισμένα στην ευγένεια και άλλοτε ανακουφισμένα.
Ελπίζω να αρχίσω να συναντώ ολοένα και περισσότερους ανθρώπους με τον ίδιο στόχο! Και που ξέρεις… κάπου εκεί έξω στο χάος της καθημερινότητας, μπορεί να συναντηθούμε και να μεταδώσουμε τις πιο ωραίες πράξεις καλοσύνης!


αναπνοές
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.