Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού


Οι γυναίκες που πίνουν ένα ποτήρι κρασί, μία μπίρα ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό καθημερινά, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με ανασκόπηση δημοσιευμένων μελετών.

Η έρευνα, επίσης, βρήκε ότι η έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο και το ποδήλατο με γρήγορο ρυθμό, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες τόσο πριν, όσο και μετά την εμμηνόπαυση. Ενώ η πιο ήπια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο μόνο για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οι ερευνητές του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Καρκίνου (AICR) και του Παγκόσμιου Ερευνητικού Ταμείου για τον Καρκίνο (WCRF), με επικεφαλής την Αν ΜακΤίρναν του Αντικαρκινικού Κέντρου Ερευνών Φρεντ Χάτσινσον στο Σιάτλ, αξιολόγησαν στοιχεία από 119 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που αφορούσαν συνολικά περίπου 12 εκατομμύρια γυναίκες και 260.000 περιστατικά καρκίνου του μαστού.

Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού, μιας μπίρας ή άλλου αλκοολούχου ποτού (περιεκτικότητας δέκα έως 14 γραμμαρίων αλκοόλ) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά μέσο όρο κατά 5% για μια γυναίκα πριν την εμμηνόπαυση και κατά 9% μετά την εμμηνόπαυση.

Αν όμως η γυναίκα πριν από την εμμηνόπαυση ασκείται έντονα (τρέξιμο, ποδήλατο), ο κίνδυνος να εμφανίσει καρκίνο μαστού, μειώνεται κατά 17% κατά μέσο όρο, ενώ μετά την εμμηνόπαυση μειώνεται κατά 10%, σε σχέση με όσες γυναίκες ασκούνται ελάχιστα ή καθόλου. Η μέτρια άσκηση (περπάτημα, κηπουρική κ.α.) συνδέθηκε με 13% μειωμένο κίνδυνο για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η μελέτη διαπίστωασε επίσης ότι οι υπέρβαρες και παχύσαρκες έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, και όσο περισσότερα περιττά κιλά έχει μια γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος, αλλά οι γυναίκες που είχαν θηλάσει τα παιδιά τους, κινδυνεύουν λιγότερο.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες και οι αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου ένα στα τρία περιστατικά θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι γυναίκες δεν έπιναν αλκοόλ, ασκούνταν σωματικά και διατηρούσαν ένα υγιές βάρος.

Η μελέτη εντοπίζει ακόμα ότι υπάρχουν ενδείξεις -αν και όχι σε επαρκή βαθμό- ότι τα μη αμυλούχα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα και όσα περιέχουν πολλά καροτενοειδή (καρότα, σπανάκι, βερίκοκα κ.α.) μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Από την άλλη, τον κίνδυνο αυξάνουν η ηλικία, η πρόωρη εμμηναρχή και το οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500145607

Lemmy
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.