Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Το γιαούρτι ενδυναμώνει τα οστά και προλαμβάνει την οστεοπόρωση


Οι ηλικιωμένοι που τρώνε καθημερινά γιαούρτι ενδυναμώνουν τα οστά τους και μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεοπόρωσης, σύμφωνα με ιρλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Osteoporosis International.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, με επικεφαλής τον Ίμον Λερντ, μελέτησαν στοιχεία για 4.310 ανθρώπους, 60 ετών και άνω, συσχετίζοντας τη διατροφή τους με την οστική τους υγεία.

Αφού συνυπολόγισαν την ηλικία, τη σωματική δραστηριοποίηση, το κάπνισμα, το αλκοόλ και άλλα χαρακτηριστικά υγείας και συμπεριφοράς, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν γιαούρτι, όσοι το κατανάλωναν καθημερινά είχαν 3-4% αύξηση στην οστική τους πυκνότητα.

Επίσης, η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού σχετίστηκε με 39% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης στις γυναίκες και 52% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης στους άνδρες, ενώ οι λάτρεις του γιαουρτιού είχαν και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ φυσικής κατάστασης.

«Το γιαούρτι είναι καλή πηγή θρεπτικών ιχνοστοιχείων, βιταμινών D και Β, ασβεστίου, πρωτεΐνης και προβιοτικών. Είναι ο συνδυασμός λοιπόν αυτός που το κάνει ωφέλιμο για την υγεία των ανθρώπων», σημειώνει ο Δρ Λερντ και προσθέτει ότι άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν παράγουν όμοια επίδραση ενώ υπάρχουν γιαούρτι με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, «άρα χρειάζεται προσοχή στο τί επιλέγουμε να φάμε», καταλήγει.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
http://health.in.gr/nutrition/news/article/?aid=1500144765

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.