Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Κεφίρ: οφέλη στην υγεία.


Πολλοί ερευνητές έχουν μελετήσει τα οφέλη από την κατανάλωση κεφίρ. Επιπλέον, έχει αποδειχτεί, εδώ και περισσότερα από χίλια χρόνια κατανάλωσης, ότι οι σπόροι κεφίρ δεν είναι παθογόνοι. Το κεφίρ χρησιμοποιούταν σε νοσοκομεία και θεραπευτικά ιδρύματα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για αρκετές ασθένειες, όπως μεταβολικές διαταραχές, αθηροσκλήρωση και αλλεργική νόσο.





Ακόμη, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της φυματίωσης, του καρκίνου και των γαστρεντερικών διαταραχών, σε εποχές που η σύγχρονη ιατρική θεραπεία δεν ήταν διαθέσιμη και έχει επίσης συσχετιστεί με τη μακροζωία των κατοίκων του Καυκάσου, οι οποίοι φτάνουν και ξεπερνούν τα 110 χρόνια!

Η συχνή κατανάλωση κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των εντερικών διαταραχών, να συμβάλει την κινητικότητα του εντέρου, να μειώσει τα συμπτώματα μετεωρισμού και να δημιουργήσει ένα υγιέστερο πεπτικό σύστημα. Ουσιαστικά, τα προβιοτικά που περιέχονται στο κεφίρ συμβάλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των φιλικών βακτηρίων στο έντερο. Αυτός είναι ο λόγος που το κεφίρ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για πολλές μορφές διάρροιας.

Ορισμένα προβιοτικά που περιέχονται στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από διάφορες μολύνσεις. Για παράδειγμα, το προβιοτικό Lactobacillus kefiri, το οποίο περιέχεται μόνο στο κεφίρ, φαίνεται σε μελέτες ότι μπορεί να αναστέλλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα, το ελικοβακτήριο του πυλωρού και η Εσερίχια κόλι (E. Coli). Επιπλέον, το Kefiran έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Το κεφίρ το οποίο προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λιπαρά, δεν είναι μόνο πολύ καλή πηγή ασβεστίου, αλλά και βιταμίνης Κ2. Αυτή η θρεπτική ουσία παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου, και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων μέχρι και 81%. Πρόσφατες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το κεφίρ μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα κύτταρα των οστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας, η οποία βοηθά στην πρόληψη των καταγμάτων.




Τα προβιοτικά που προέρχονται από ζύμωση γαλακτοκομικών προϊόντων πιστεύεται ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη των όγκων μειώνοντας το σχηματισμό των καρκινογόνων ενώσεων και τονώνοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα. 



Αυτός ο προστατευτικός ρόλος των προβιοτικών έχει αποδειχθεί σε διάφορες μελέτες δοκιμαστικού σωλήνα. Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα κεφίρ μειώνει τον αριθμό των ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου του μαστού κατά 56%, σε σύγκριση με το εκχύλισμα γιαουρτιού, το οποίο μειώνει μόνο το 14%.

Αρκετοί άνθρωποι και ειδικά οι ενήλικες, δεν είναι σε θέση ο οργανισμός τους να διασπάσει και να χωνέψει σωστά τη λακτόζη. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται δυσανεξία στη λακτόζη. Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα (κεφίρ, γιαούρτι κ.α) μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, με αποτέλεσμα αυτά τα τρόφιμα να έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από το γάλα. Περιέχουν επίσης ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν στην περεταίρω διάσπαση της λακτόζης. Εξαιτίας αυτού, το κεφίρ είναι γενικά καλά ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, τουλάχιστον σε σύγκριση με το γάλα. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει το κεφίρ νερού, 100% χωρίς λακτόζη, χρησιμοποιώντας νερό καρύδας, χυμό φρούτων ή κάποιο άλλο μη-γαλακτοκομικό ρευστό προϊόν.

Οι άνθρωποι με ένα υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως το άσθμα. Μελέτες σε ζώα, έδειξαν ότι το κεφίρ καταστέλλει φλεγμονώδεις αποκρίσεις που σχετίζονται με την αλλεργία και το άσθμα. Βέβαια, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περεταίρω έρευνες σε ανθρώπους έτσι ώστε να διερευνηθούν καλύτερα αυτά τα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.