Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Τι να κάνετε με το… κουτάλι για να δείτε αν σας λείπει ύπνος!


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις που την συνοδεύουν έχουν επηρεάσει το πρόγραμμα ύπνου πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η στέρηση του ύπνου είναι το αρχικό στάδιο πολλών υπνικών διαταραχών, επηρεάζοντας όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή ή την εθνικότητα, και περιλαμβάνει την αϋπνία και τις διαταραχές του κιρκαδικού κύκλου ύπνου-αφύπνισης.


Ο μακροχρόνια ανεπαρκής σε ποιότητα και ποσότητα ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια στέρηση ύπνου. Η ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος μεταβάλλεται ανά περιόδους. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο όσο μεγαλώνει ηλικιακά. Κατά μέσο όρο, ένας ενήλικας χρειάζεται 7-9 ώρες συνεχούς ύπνου. Ένα παιδί χρειάζεται πολύ περισσότερο και οι ηλικιωμένοι συχνά χρειάζονται ελαφρώς λιγότερες ώρες ύπνου.

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για:
  • Καρδιακή νόσο
  • Νεφροπάθεια
  • Υπέρταση
  • Διαβήτη
  • Παχυσαρκία
  • Συναισθηματικές διαταραχές
Το τεστ με το κουτάλι για να δείτε αν σας λείπει ύπνος
Αν και η στέρηση του ύπνου εκτιμάται ότι επηρεάζει έναν στους τρεις ανθρώπους, δεν διαγιγνώσκεται εύκολα. Το τεστ με το κουτάλι είναι μια πολύ απλή μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της στέρησης του ύπνου.
Το τεστ με το κουτάλι το επινόησε πριν πολλά χρόνια ο δρ Nathaniel Kleitman από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος έμεινε γνωστός στην ιστορία της ιατρικής ως ο “πατέρας της έρευνας για τον ύπνο”.
Τι θα χρειαστείτε:
  • Ένα ρολόι για τη μέτρηση του χρόνου
  • Ένα μεταλλικό κουτάλι
  • Ένα μεταλλικό δίσκο
Το τεστ με το κουτάλι πρέπει να διεξάγεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρώτα απ' όλα, κλείστε παντζούρια και κουρτίνες για να επέλθει σκοτάδι στο δωμάτιο και στη συνέχεια ξαπλώνει στην άκρη του κρεβατιού. Τοποθετήστε έναν μεταλλικό δίσκο στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι και κρατήστε στο χέρι σας (το οποίο θα αφήσετε να “κρέμεται” δίπλα από το κρεβάτι) ένα μεταλλικό κουτάλι ακριβώς πάνω από τον δίσκο. Ελέγξτε ακριβώς τι ώρα λέει το ρολόι, χαλαρώστε και κλείστε τα μάτια σας σαν να κοιμόσασταν.
Όταν αποκοιμηθείτε, μοιραία θα χαλαρώσει η λαβή σας στο κουτάλι και αυτό θα πέσει πάνω στο δίσκο, με αποτέλεσμα ο θόρυβος να σας ξυπνήσει. Επιτόπου, ελέγξτε και πάλι τι ώρα λέει το ρολόι και υπολογίστε πόσος χρόνος πέρασε.

Τα αποτελέσματα...
Εάν αποκοιμηθήκατε μέσα σε 5 λεπτά, πιθανότατα έχετε σοβαρή έλλειψη ύπνου. Αν χρειαστήκατε 10 λεπτά για να κοιμηθείτε, τότε χρειάζεστε απλά λίγο περισσότερο ύπνο κάθε μέρα. Ωστόσο, αν μείνατε ξύπνιοι για 15 λεπτά ή περισσότερο πριν αποκοιμηθείτε, τότε δεν έχετε ανάγκη παραπάνω ύπνου.
Το τεστ με το κουτάλι υποδεικνύει ότι το να σας παίρνει ο ύπνος πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι πολύ καλό σημάδι. Ακόμη και τη νύχτα, αν σας παίρνει ο ύπνος αμέσως μόλις ξαπλώνετε στο κρεβάτι, είναι ένα σύμπτωμα στέρησης ύπνου.
Γενικά, το τεστ με το κουτάλι είναι μια πολύ απλή δοκιμασία μέσω της οποίας μπορεί κανείς να προσδιορίσει την ποιότητα του ύπνου που κάνει. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι αποτέλεσμα σωματικής ή πνευματικής αδυναμίας και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εναλλακτική μέθοδος
Ο δρ. Michael Mosley, γιατρός και ένας δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το BBC, προτείνει μια απλούστερη εναλλακτική λύση: Ρυθμίστε το ξυπνητήρι στα 15 λεπτά, αφότου ξεκινήσετε το τεστ, ώστε να διαπιστώσετε εάν θα σας έχει πάρει ήδη ο ύπνος όταν αυτό χτυπήσει.

Πηγή: iatropedia.gr
http://www.topontiki.gr/article/252206/ti-na-kanete-me-koytali-gia-na-deite-sas-leipei-ypnos-video

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.