Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Αλκοτέστ: Στα πόσα ποτά υπερβαίνουμε το νόμιμο όριο;


Την περίοδο των γιορτών καταγράφεται αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο η Τροχαία καραδοκεί, υποβάλλοντας σε ελέγχους τους τολμηρούς που συνδυάζουν αλκοόλ και οδήγηση. Ποιο είναι το νόμιμο όριο κατανάλωσης και με πόσα ποτά το υπερβαίνουμε;

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία ένας οδηγός θεωρείται ότι υπερβαίνει το νόμιμο όριο κατανάλωσης αλκοόλ, όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισµό του είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (μετά από αιμοληψία) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου, ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα (αλκοτέστ).
Η ποσότητα του αλκοόλ που είναι ικανή για να φτάσουμε το ανωτέρω όριο, ενδεικτικά είναι:  κατανάλωση 490ml μπύρας (ένα ποτήρι μεγάλο), 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55ml ουίσκι ή βότκας.

Εν ολίγοις δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αιθυλική αλκοόλη τόσο λιγότερη ποσότητα είναι ικανή για να μας οδηγήσει στο νόμιμο όριο κατανάλωσης.

Το ποτό αιτία των τροχαίων ατυχημάτων

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων σύμφωνα με διεθνείς μελέτες που δείχνουν ότι οι νεαροί άνδρες είναι τα βασικά θύματα σε εορταστικές περιόδους.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι, το 64% των τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται σε κατανάλωση αλκοόλ την ημέρα της Πρωτοχρονιάς συμβαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες, γεγονός που αποδεικνύει τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ τη συγκεκριμένη ημέρα και τα οδικά τροχαία ατυχήματα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη (8,64 ανά 100.000 κατοίκους έναντι ευρωπαϊκού μ.ο. 5,82).

Συστάσεις από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία

Με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία προειδοποιεί για τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ.
«Ένας νέος που καταναλώνει για πρώτη φορά αλκοόλ δύναται να επηρεαστεί η οδηγική του ικανότητα με πολύ μικρότερες ποσότητες από ό,τι ένας συνήθης χρήστης. Όμως, ακόμα και οι συνήθεις χρήστες οινοπνεύματος σε υψηλές ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ δεν μπορούν να διατηρήσουν την ικανότητα οδήγησης», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος της ΕΙΕ Γρηγόρη Λέων σημειώνει ότι «τα αποτελέσματα των οδικών τροχαίων ατυχημάτων από την κατανάλωση αλκοόλ είναι τραγικά. Δεν είναι μόνο τα θανατηφόρα περιστατικά που διαπιστώνονται αυτές τις ημέρες. Είναι οι εκατοντάδες νέοι που βρίσκονται τραυματίες στα νοσοκομεία και που πολλές φορές από ένα τέτοιο ατύχημα μένουν ανάπηροι για μία ολόκληρη ζωή. Εάν είναι φέτος, τις ημέρες των γιορτών, να καταναλώσουμε αλκοόλ ας μην πιάσουμε το τιμόνι. Ας προτιμήσουμε για οδηγό κάποιον που δεν έχει πιει ή κάποιο άλλο δημόσιο μέσο. Μόνο έτσι οι ιατροδικαστές θα παραμένουμε αχρείαστοι και αυτές τις γιορτινές ημέρες».

health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.