Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Hangover: Πώς να το αντιμετωπίσετε επιτυχώς - Tips για να ξενερώσετε...


Γιορτές σημαίνει διασκέδαση, φαγητό, χορός και φυσικά ποτό! Τι γίνεται, όμως, όταν χάνουμε το μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ και το μεθύσι είναι αναπόφευκτο; Το συνηθέστερο αποτέλεσμα είναι το γνωστό σ' όλους μας hangover. Η κατάσταση δηλαδή που μετά από μια νύχτα κατάχρησης αλκοόλ ξυπνάμε με ανακατωμένο στομάχι, άσχημη γεύση στο στόμα, φοβερό πονοκέφαλο και ...ένοχη συνείδηση. 

Πού οφείλεται το hangover;

Πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση των κλασικών συμπτωμάτων του hangover.
Πρώτον, ο μεταβολισμός του αλκοόλ στο σώμα, ο οποίος έχει αποτέλεσμα την παραγωγή ακεταλδεΰδης, που επεμβαίνει στη χημεία του εγκεφάλου με τα γνωστά αποτελέσματα.
Δεύτερον, η μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και η αφυδάτωση του οργανισμού.
Τρίτον, η ποσότητα και το είδος του αλκοόλ που έχει καταναλωθεί.
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ικανότητα των ενζύμων του οργανισμού να αντεπεξέλθουν και την ηλικία σας.

Βασικές πληροφορίες για τη νύχτα προτού πιείτε

Μην ξεκινήσετε με άδειο στομάχι. Το φαγητό είναι πολύ σημαντικό, μιας και θα αναχαιτίσει την απορρόφηση του αλκοόλ.
Ενυδατωθείτε σωστά. Κάθε ποτήρι νερό ή χυμό που πίνετε το βράδυ θα αποδειχθεί διπλό το επόμενο πρωί. Σίγουρα γνωρίζετε ότι το αλκοόλ (ειδικά η μπίρα) δρα ως ...διουρητικό. Τα υγρά αυτά πρέπει να αναπληρωθούν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας

Προσέξτε τι πίνετε. Τα ποτά που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι σε γενικές γραμμές πιο επικίνδυνα, ενώ και άλλα, όπως το κόκκινο κρασί, εξαιτίας της σύνθεσής τους, μπορεί να είναι πιο βαριά.
Αποφύγετε εντελώς ποτά ύποπτης προέλευσης, επειδή μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικά. Πίνετε εναλλάξ αλκοολούχα ποτά και χυμούς ή νερό.
Καταναλώστε λιγότερο από ένα ποτό την ώρα. Το ήπαρ σας μπορεί να διασπάσει περίπου μία μπίρα την ώρα. Έτσι, αν δεν το τροφοδοτείτε με μεγαλύτερη ποσότητα, το αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα θα είναι λιγότερο.
Εξαιρετικά σημαντικό επίσης είναι να μην παίρνετε φάρμακα έχοντας καταναλώσει αλκοόλ. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να προσπαθείτε να καταπολεμήσετε τον πονοκέφαλο παίρνοντας ασπιρίνη ή παρακεταμόλη. Μην το κάνετε πριν από το επόμενο πρωινό. Επίσης, αν παίρνετε φάρμακα όπως αντιβιοτικά ή για την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας εάν μπορείτε να πιείτε με ασφάλεια και πόσο.

Το επόμενο πρωινό

Δεν υπάρχει θεραπεία για το hangover. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και να επιτρέψετε στον οργανισμό σας να αναρρώσει. Μπορείτε να φτιάξετε το καλύτερο αντίδοτο βάζοντας στο μπλέντερ τα εξής:
  • Μία μπανάνα
  • Φράουλες ή ό,τι φρούτο βρείτε στο σπίτι σας εκείνη τη στιγμή
  • 2 κουταλιές μέλι
  • Οπωσδήποτε πορτοκάλια
  • Λίγο αλάτι και γάλα
Πιείτε το μονορούφι. Αυτό μπορεί να σας ανακουφίσει τουλάχιστον στην αρχή.
Αποφύγετε τον καφέ, γιατί μπορεί να ανακατέψει περισσότερο το στομάχι σας και να ταλαιπωρήσει τα νεύρα σας.
Μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη για να ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο.
Χρόνια Πολλά!
health.in.gr
http://health.in.gr/body/news/article/?aid=1500185388

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.