Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Μπορεί να έχει προειδοποιητικά συμπτώματα


Οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας εκδηλώνουν πριν διαγνωστούν ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να "προειδοποιούν" για τη νόσο.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να έχει ορισμένα προειδοποιητικά συμπτώματα, που αναπτύσσονται χρόνια πριν από την εκδήλωσή της.


Στα συμπτώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται διάχυτοι πόνοι, προβλήματα ύπνου και ψυχικές διαταραχές, αναφέρουν Καναδοί επιστήμονες.

Η γνώση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να συμβάλλει στην πρωιμότερη διάγνωση της νόσου. Αυτό είναι σημαντικό, διότι όσο νωρίτερα αρχίζει η θεραπεία, τόσο πιθανότερο είναι να καθυστερήσουν οι βλάβες της στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

«Τα προειδοποιητικά συμπτώματα είναι αποδεκτά στη νόσο του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Helen Tremlett, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.

«Ωστόσο έως τώρα δεν υπήρχαν αρκετές μελέτες για προειδοποιητικά συμπτώματα στη σκλήρυνση κατά πλάκας».

Η Dr. Tremlett και οι συνεργάτες της θέλησαν να διερευνήσουν εξονυχιστικά το θέμα. Έτσι, εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους σχεδόν 14.000 Καναδών με σκλήρυνση κατά πλάκας και 67.000 υγιών συνομηλίκων τους.

Όπως διαπίστωσαν, πολλά συμπτώματα και διαταραχές που ήταν συχνότερα στους ασθενείς, είχαν αρχίσει την 5ετία πριν τη διάγνωσή τους.

Αυτή είναι η περίπτωση της ινομυαλγίας, που ήταν τρεις φορές συχνότερη στους ασθενείς απ’ ό,τι στους υγιείς. Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυοσκελετικούς πόνους.

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ήταν δύο φορές συχνότερο στους ασθενείς και επίσης είχε εκδηλωθεί την 5ετία πριν τη διάγνωση.

Πριν τη διάγνωση παρατηρήθηκαν επίσης πολύ υψηλότερα ποσοστά ημικρανιών και προβλημάτων ψυχικής υγείας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές και η διπολική διαταραχή.

Μάλιστα οι άνθρωποι που επρόκειτο αργότερα να διαγνωστούν με σκλήρυνση κατά πλάκας, είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν απευθυνθεί σε έναν ψυχίατρο.

Και φάρμακα

Όσοι αργότερα διαγνώσθηκαν με σκλήρυνση κατά πλάκας έκαναν επίσης μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων για μυοσκελετικά προβλήματα, νευρολογικά νοσήματα και ουρογεννητικές διαταραχές.

Λάμβαναν επίσης περισσότερα αντικαταθλιπτικά και αντιβιοτικά φάρμακα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση MultipleSclerosis Journal.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους αποδεικνύουν πως και η σκλήρυνση κατά πλάκας έχει προειδοποιητικά συμπτώματα.

«Τώρα πρέπει να εξετάσουμε βαθύτερα τα πρόδρομα αυτά συμπτώματα», δήλωσε η Dr. Tremlett. «Είναι αναγκαίο να εξακριβώσουμε εάν παρουσιάζουν διαφοροποίηση αναλόγως με το φύλο, την ηλικία ή τον τύπο της νόσου».

Τι είναι

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση) είναι μία χρόνια, φλεγμονώδης, αυτοάνοση ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος. «Αυτοάνοση» σημαίνει ότι την προκαλεί ο ίδιος ο οργανισμός και δη η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η νόσος αποτελεί μία από τις συνηθέστερες αιτίες νευρολογικών βλαβών στους νεαρούς ενήλικες. Οι περισσότεροι ασθενείς την εκδηλώνουν σε ηλικία 20-40 ετών.

Συνήθως αρχίζει με εναλλαγές εξάρσεων και υφέσεων. Έπειτα από αρκετά χρόνια (συνήθως 15 έως 20) μπαίνει σε φάση σταθερής, προοδευτικής επιδείνωσης.

Υπάρχει ωστόσο και πρωτοπαθής εξελισσόμενη μορφή, κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει ολοένα εντονότερα νευρολογικά προβλήματα.


http://www.iatropedia.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.